12. februar 2024 20:22

Ivan Miletić: Srbi na KiM moraju da pokažu svetu da su ugroženi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Miletić: Srbi na KiM moraju da pokažu svetu da su ugroženi

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Masovni i mirni protesti srpske zajednice na KiM su veoma važni, jer mogu da posluže srpskoj diplomatiji kao materijal sa kojim će izaći pred Savet bezbednosti, izjavio je danas analitičar Ivan Miletić.

Miletić je za Tanjug istakao da je to diplomatska aktivnost koju moramo da imamo stalno, a ne od sednice do sednice.

Kako je naveo, Srbi iz južne srpske pokrajine treba da pokažu svetu da su ugroženi.

"Oni jesu ugroženi, ali ako ne pokažu, onda to niko ne zna", rekao je Miletić.

 

Istakao je da je situacija kompleksana, jer su svi govornici na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ukazali na unilateralne odluke koje sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"To je ono što celu međunarodnu zajednicu, celu situaciju, ceo pregovarački proces i ljude na terenu stavlja u vrlo nezgodnu situaciju. Aljbin Kurti se ponaša ništa drugačije od onoga kako su se ponašale albanske vlasti pre 1988. godine, a to je bila zloupotreba status Kosova i Metohije", kazao je Miletić.

Miletić je naglasio da je poslata vrlo jasna poruka Južne Koreje, Japana i drugih, kao i stalnih članice Saveta bezbednosti koje su iznele osudu tog unilateralnog ponašanja, koje prave vlasti u Prištini.

"Situacija je najviše nezgodna za one ljude koji tamo žive. Srbija dobija poverenje, jer se javlja kao partner na koga možete da se oslonite. Partner koji priznaje potpisane i ratifikovane dogovore i ispunjava ih, za razliku od administracije u Prištini koja ne ispunjava ni one dogovore koji su ratifikovani u parlamentu tzv. Kosova", istakao je Miletić.

Na pitanje šta radi međunarodna zajednica, Miletić ističe da prvi put Sjedinjene Američke Države na sednici Saveta bezbednosti UN nisu rekle ništa negativno o Srbiji.

"Prvi put SAD nisu bili protiv toga da sednica bude javna. Amerika je osudila unilateralne akcije koje je napravila Priština, tako da je to novitet", zaključio je Miletić.