14. februar 2024 09:58

Predrag Marković: Poverovaćemo da su Amerikanci ozbiljni kada stvarno budu kaznili prištinske vlasti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predrag Marković: Poverovaćemo da su Amerikanci ozbiljni kada stvarno budu kaznili prištinske vlasti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Instituta za savremenu istoriju dr Predrag Marković ocenio je danas da je izjava specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, da je stav SAD jasan i da ne može biti jednostranih poteza na Kosovu i Metohiji bez posledica, samo verbalna osuda koja nema nikakvu konkretnu realizaciju.

"Poverovaćemo u to da su Amerikanci ozbiljni kada stvarno kazne prištinske vlasti, a ne da kažu ako još jednom to uradite stvarno ćemo da se naljutimo. Za sada se cela politika kritike prema Prištini svodila na verbalne prekore, a Amerika i EU imaju mehanizme kojima bi mogle da kazne Prištinu. Jedina je razlika što su dosad pozvali obe strane, ovaj put su očigledno priznali da ovu najnoviju eskalaciju sprovodi isključivo Priština", izjavio je on za Tanjug.

 

Odgovarajući na pitanje šta znači tri meseca prelaznog perioda za uredbu o zabrani dinara na KiM, Marković je rekao da je to "lažna mera", i nema velike razlike i značaja da li će se potpuno srušiti finansijski sistem na Kosovu sada ili 1. juna.

"Oni daju neki prostor Prištini da zanemari tu svoju odluku. Posle mogu i da produže na neograničeni period", dodao je on.

Prema njegovim rečima, namera premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je da dobije svake izbore, i on svojom borbenom retoriku diže ugled kod kosovskih Albanaca, jer šta god da Kurti uradi, Zapad ga nagradi.

"Osim patnje Srba, što je njemu i njegovim glasačima super, on nema nikakve troškove od takvih agresivnih stavova", ocenio je on.

Komentarišući moguće pritiske na Beograd i Prištinu da se dođe do nekog rešenja pre izbora za Evropski parlament, Marković je rekao da smatra da se tim izborima daje previše značaja jer, kako je naveo, EP nikoga ozbiljno ne shvata i nema mnogo uticaja na život u zemljama EU.