19. februar 2024 15:20

Novi Sad: Žigmanov učestvovao u nastavku kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Sad: Žigmanov učestvovao u nastavku kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost"

Foto: TANJUG/MLJMPDD

NOVI SAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je danas u Novom Sadu u nastavku kampanje "Unapredi rodnu ravnopravnost", koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ), u okviru projekta "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji".

Ministar je izrazio zadovoljstvo što se kampanja posle Užica nastavlja u Novom Sadu, gradu koji je u prethodnim godinama učinio značajne korake na polju unapređenja rodne ravnopravnosti i realizovao brojne projekte, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

On je dodao da se kampanja sprovodi, pre svega, imajući u vidu potrebu da se u javnosti podigne svest o važnosti rodne ravnopravnosti u našem društvu.

Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, svi organi javne vlasti, poslodavci koji zapošljavaju više od 50 radnika, sindikati, političke stranke i tela za rodnu ravnopravnost – obavezni su da Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dostave Godišnji izveštaj o rodnoj ravnopravnosti.

Međutim, rekao je ministar, većina organa javne vlasti i preduzetnika, političkih organizacija i sindikalnih organizacija u Srbiji tokom 2021. i 2022. godine nije ispunila svoje zakonske obaveze i nije dostavila svoje izveštaje o ostvarivanju rodne ravnopravnosti, što je razlog zbog koga Ministarstvo smatra da je od izuzetne važnosti sprovesti široku kampanju radi informisanja javnosti i svih nadležnih subjekata o obavezama koje proističu iz primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Predstavljene su obaveze koje navedeni akteri treba da ispune, podzakonska akta kojima se bliže određuje način izveštavanja, kao i Smernice za primenu pomenutog zakona.

Ministar Žigmanov je podvukao da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

U uvodnom delu govorili su i Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova APV i Mihael Engel, vođa tima projekat "Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji", GIZ.

Kampanja "Unapredi rodnu ravnopravnost" započela je 5. februara 2024. godine u Užicu, nastavljena danas u Novom Sadu, a info-sesije u okviru kampanje biće realizovane i u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.