20. februar 2024 16:52

Arsić: Predat zahtev za ocenu ustavnosti zabrane dinara na KiM, traži se privremena mera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arsić: Predat zahtev za ocenu ustavnosti zabrane dinara na KiM, traži se privremena mera

Foto: Tanjug video

PRIŠTINA - Advokat Vasilije Arsić izjavio danas da je Ustavnom sudu u Prištini predao zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 35, uredbe Centralne banke Kosova, o zabrani prometa dinara na Kosovu i Metohiji.

On je napomenuo da je od Ustavnog suda zatražena privremena mera, dok ne bude doneta odluka o oceni ustavnosti uredbe, da se dozvoliupotreba dinara kao platežnog sredstva na KiM.

Arsić je istakao da tu uredba smatra protivzakonitom i protivustavnom, jer Centralna banka u Prištini nema mandat da donosi takve vrste odluka.

"Na Kosovu još nije donet zakon koji reguliše valutu koja će biti u opticaju, a pritom postoji uredba Unmika koja je još uvek na snazi od 1999. godine, koja regulišu da je dinar valuta koja je prihvatljiva i koja funkcioniše u platnom prometu uz neke nadoknade", rekao je Arsić.

Uredba Centralne banke, kaže on, na direktan način ugrožava osnovna ljudska prava zagarantovana srpskoj zajednici.

"Ljudi koji ostvaruju primanja iz centralne Srbije ne mogu da ostvare pravo na život zato što nemaju sredstva na život. Ne mogu da ostvare pravo na imovinu koja su stekli na osnovu plata i penzija. U skladu sa tim, smatramo da su povređena osnovna ljudska prava zagarantovana Ustavom i tražimo da Ustavni sud, član 35 te pomenute Uredbe poništi", naglasio je Arsić.