21. februar 2024 12:14

RFZO: Ove godine više privatnih ustanova obavljaće VTO i operacije katarakte o trošku države

Izvor: TANJUG

podeli vest

RFZO: Ove godine više privatnih ustanova obavljaće VTO i operacije katarakte o trošku države

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) izjavila je danas da će građani ove godine moći da obave zahvate uklanjanja katarakte i proceduru vantelesne oplodnje u više privatnih zdravstvenih ustanova o trošku države nego do sada.

Đunisijević je za Tanjug precizirala da je vantelesnu oplodnju sada moguće uraditi u 16 privatnih ustanova, dok je do januara ove godine ugovore o saradnji sa RFZO-om imalo njih 15.

Takođe, prema rečima Đunisijević, Fond je zaključio i ugovore sa 28 privatnih ustanova za operaciju katarakte, što je za dve više nego prethodne godine.

"Najviše ih je u Beogradu, njih 14. Ostalih 14 se nalaze širom Srbije - sedam u Vojvodini, tri u Nišu, i po jedna u drugim gradovima, od kojih je jedna nova u Čačku", rekla je Đunisijević.

Ona je dodala da je jedini uslov koji osiguranici moraju da ispunjavaju da bi otišli na operaciju katarakte na teret sredstava RFZO-a da se nalaze na listi čekanja državne ustanove.

"Kada je osiguranik na listi čekanja, njega će anketirati naše kolege iz RFZO. Reč je o telefonskom anketiranju koje se sprovodi od početka saradnje RFZO-a i privatnih ustanova, već devet godina", rekla je ona i dodala da je bitno da pacijent koji je na listi čekanja ostavi tačne podatke, jer će ga telefonom pozvati da se izjasni da li želi da se operiše u privatnoj ustanovi.

Đunisijević je dodala da pacijenti ne moraju da čekaju da budu anketirani, već da sve osobe koje se nalaze na listi čekanja mogu da se u svakom trenutku jave RFZO-u.

Objasnila je da se nakon anketiranja pacijenata njihovi podaci šalju u najbližu privatnu ustanovu koja zakazuje datum pregleda ili operacije.

"Zatim mu njegova matična filijala šalje pozivno pismo na kućnu adresu sa obaveštenjem u koju ustanovu, kada i sa kojom dokumentacijom je potrebno da se javi", rekla je ona.

Đunisijević je navela da zainteresovani treba da pozovu kontakt-centar na telefon 011 735 900 ili pošalju mejl na kontakt.centar@rfzo.rs i upute molbu za operaciju katarakte.

Kada je reč o vantelesnoj oplodnji, ona ističe da sve žene koje ispunjavaju uslove sa svojim partnerima ili bez partnera mogu da zakažu pregled komisije koja potom prosleđuje informacije Fondu.

Nakon odobrenja komisije, podnosilac zahteva dobije potvrdu koja važi godinu dana i u tih godinu dana mora da se započne sa procedurom vantelesne oplodnje.

Đunisijević je podsetila da pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države imaju sve žene do navršenih 45 godina, ali postoje i razlike u broju pokušaja.

Za prvo dete, broj pokušaja nije ograničen, a tu su uključeni i stimulisani pokušaju, krioembriontransfer i neograničeno zamrzavanje embriona. Što se tiče prava na drugo dete, bez obzira da li je prvo dete dobijeno iz postupka vantelesne oplodnje ili prirodnim putem, parovi imaju pravo na dva stimulisana pokušaja, tri krioembriontransfera i neogranično zamrzavanje embriona.

Kada su u pitanju postupci sa darovanim reproduktivnim ćelijama moguća su tri stimulisana pokušaja, tri krioembriontransfera i jedan uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva.