27. februar 2024 16:26

Đukić Dejanović: Nastavnici ocenjuju nastavnika ukoliko roditelji izraze sumnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: Nastavnici ocenjuju nastavnika ukoliko roditelji izraze sumnju

Foto: TANJUG/Branko Lukić

ČAČAK - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom više pravilnika koje je to ministarstvo donelo posle donošenja zakona vezanih za osnovno i srednje obrazovanje, da nema odredbi kojom roditelji ocenjuju nastavnike, već, kako objašnjava, nastavnici ocenjuju nastavnika za koga roditelji izraze sumnju da ne rade svoj posao najkvalitetnije.

Prema njenim rečima, i ranije je postojalo da roditelji, ako smatraju da neki nastavnik krši zakon i propise, imaju pravo i pojedinačno da se žale i školi i to pravo im nije oduzeto.

"Ovim pravilnikom smo regulisali sledeće: Ako u jednom odeljenju, više od polovine roditelja smatra da neki nastavnik ili razredni starešina, u procesu rada, predavanja, ocenjivanja, evaluacije učenika krši određena pravila škole, može da se obrati školi i škola je ta koja kroz odgovor direktora i stručnog veća ocenjuje da li je ta primedba osnovana ili nije", rekla je Đukić Dejanović novinarima u Čačku.

Kako dalje objašnjava, ako primedba nije osnovana, obaveštava roditelje o tome, a ako je osnovana preduzima čitav niz mera.

Svako je preduzeo mere iz svojih nadležnosti

Slavica Đukić Dejanović je izjavila danas u Čačku, povodom nedavne situacije u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu kada je u rancu jednog učenika pronađen nož, da je svako preduzeo sve mere iz svojih nadležnosti.

"Dobro je što je u Ribnikaru na vreme pronađen nož. Mi za sada ne znamo ni da li je to njegov nož, da li mu je tu stavljen ili da li je to neka manifestacija igre straha. Preduzeli smo sve mere, svako iz svoje nadležnosti", rekla je Đukić Dejanović.

Kako je dodala, direktor je obavestio Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad.

"Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje i Udruženje psihologa su u školi i pokušavaju da taj stepen retraumatizacije i psihičkog bola i straha koji deca i ljudi imaju tamo bude na što nižem nivou, kako bi se vaspitno obrazovne aktivnosti odvijale", kazala je ministarka.