28. februar 2024 20:20

Vučić: Glas Srbije je sa poštovanjem slušan na samitu u Tirani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Glas Srbije je sa poštovanjem slušan na samitu u Tirani

Foto: Tanjug video

TIRANA - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danas da je glas Srbije sa poštovanjem slušan na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, kao i da je sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim imao do sada najotvoreniji razgovor.

"Čini mi se da je glas Srbije sa poštovanjem slušan ovde. Mogli ste to i od domaćina da čujete, ali i od mnogih drugih, pa čak i od predsednika Zelenskog koji je, kada se obraćao, pokazao poštovanje prema Srbiji, ali i po trajanju našeg bilateralnog sastanka", rekao je Vučić za RTS.

Naglasio je da je sa Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada o svim važnim temama.

"Sada se i jedna i druga zemlja nalaze na evropskom putu. Govorili smo o teritorijalnom integritetu obe zemlje, poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija. Govorili smo i o drugim važnim temama, inicijativama za mir i kako do mira da se dođe", naveo je Vučić.

Najviše me interesuje agenda vezana za jedinstveno evropsko tržište

Aleksandar Vučić je izjavio večeras da ga u Tirani u razgovorima sa predstavnicima EU o Planu rasta za Zapadni Balkan najviše interesuje agenda koja je vezana za rast, ali koja je u stvari vezana za jedinstveno evropsko tržište, a ne koliko će novca Srbija dobiti od EU.

„Zato što će nam to generisati mnogo više para, mnogo bolje ekonomije, mnogo boljih političkih odnosa sa njima. I u tim okvirima, zeleni koridori, PEM konvencije, SEPA ili SIEPA plaćanja, to je kada naplaćujete doznake, pa vam ide 5% provizije. Nemojte da uzimate to, ostavite to našim ljudima i tu 300 miliona uštedite godišnje i tako dalje. To su stvari koje našim kompanijama smanjuju operativne troškove“, rekao je Vučić u izjavi RTS-u u Tirani, gde je učestovao na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa.

On veruje da su to stvari koje nam u budućnosti donose velike blagodeti i veliki napredak.

„I zato sam strašno zainteresovan za takav razvoj i za takav način razgovora sa Evropljanima“, poručio je Vučić.

U petak ću rukovodstvu SNS izneti svoje mišljenje o formiranju vlasti u Beogradu

Predsednik Srbije je rekao večeras da će u petak rukovodstvu Srpske napredne stranke izneti svoje mišljenje o formiranju vlasti te stranke u Beogradu i istakao da je odluka da li će to uraditi na njima.

"Mi u stranci kojoj pripadam, čiji nisam predsednik, imamo tela. I čuo sam da je na dva tela upućen zahtev predsedniku stranke gospodinu (Milošu) Vučeviću da razgovara sa mnom i da se formira vlast u Beogradu. Jer mislim da će biti jasno i biće pokazano da SNS ima većinu u Beogradu. Ali ja do sada nisam promenio svoje mišljenje. Oni su rekli da žele da čuju još jedanput moj stav u petak. Kada budem mogao", izjavio je Vučić za RTS u Tirani, gde učestvuje na Samitu Ukrajine i Jugoistočne Evrope.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li postoje neki pozivi i zahtevi članova SNS da izbori ne budu ponovljeni i da se formira nova vlast, pošto je u petak nastavak konstitutivne sednice Skupština grada Beograda.

Vučić je podsetio da ako do nedelje ne bude izabran predsednik Skupštine grada, onda se u roku od 45 do 60 dana ide na nove izbore, što znači 21. ili 28. aprila.

Pozivam Vladu Srbije da uvaži preporuke ODIHR-a

Pozivam Vladu Srbije da preporuke ODIHR-a uvaži, a važno je da su oni (ODIHR) na jasan način stavili do znanja sa kakvim lažima, insinuacijama i besmislicama smo se suočavali u prethodnih 2,5 meseca, rekao je Aleksandar Vučić komentarišući izveštaj ODIHR-a u kom su analizirani i ocenjeni protekli izbori u Srbiji.

"Dobro je da su jasno stavili do znanja šta je to što Srbija mora i šta je potrebno da uradi, posebno za lica sa invaliditetom, što je za mene kao predsednika izuzetno značajno, ali i druge stvari u pogledu poboljšavanja demokratskih uslova koje moraju da se urade", rekao je predsednik za RTS.

Takođe je važno, dodao je, da je jasno da su sve laži o krađi na izborima i o svemu drugom pale u vodu.

Srbija mora da sagleda svoju poziciju po pitanju proizvodnje municije

Predsednik Srbije je rekao večeras u Tirani da je izdao naređenje da popunjenost rezervi municije vojske mora biti 100 odsto, a da se trenutno nalazi na nivou oko 62 odsto, i da kada je u pitanju zajednička proizvodnja municije zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine, Srbija mora da sagleda svoju poziciju.

"Na Zapadnom Balkanu značajni proizvođači su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. I to 50 odsto Srbija, 30 odsto Hrvatska, 20 odsto Bosna i Hercegovina. Onda je jasno o čemu se radi. Ja sam rekao da mi moramo da sagledamo svoju poziciju", rekao je Vučić za RTS odgovarajući na pitanje da li je realno očekivati da zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajina zajedno proizvode municiju.

On je dodao i da je to rekao predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kao i da je popunjenost srpskih rezervi municijom 62 odsto.

"Izdao sam naređenje da se napuni do 100 odsto, što znači moramo mnogo sad da radimo kroz naše fabrike Lučane i Slobodu i Krušik, da bismo sve artiljerijske rezerve (granate) od 122 mm do 155 mm mogli da popunimo", naveo je Vučić.

Ukidanje dinara je jasan pokušaj Kurtija da protera Srbe sa KiM

Aleksandar Vučić je rekao danas da je ukidanje dinara na teritoriji KiM jasan pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera Srbe iz južne pokrajine i poručio da će novac "kako god, biti obezbeđen".

"Kako god da bude, mi ćemo novac našem narodu da obezbedimo. Da definišemo jednom rečenicom - Aljbin Kurti hoće da istera Srbe sa Kosova i u toku je ne tako više ni tihi, već da ga ne zovem glasni, ali jasni pokušaj Kurtija da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta", rekao je predsednik za RTS.

Naglasio je da razume muke srpskog naroda na KiM i da "mu krenu suze kada vidi naš narod da čeka ispred bankomata".

"A možemo da im damo i tri puta više od onoga što im inače dajemo, samo zbog tehničkih stvari jednog neodgovornog čoveka koji bi želeo da protera ljude, koji bi želeo da uđe u legendu tako što će da uništi jedan ceo narod", rekao je predsednik.

Nije prošao pokušaj Prištine da se glasa o sankcijama Rusiji

Predsednik Srbije je izjavio večeras da je učesnicima samita u Tirani rekao, tokom usaglašavanja deklaracije koja je usvojena, da postoje stvari gde Srbija ne može da pravi kompromise.

"Ne možemo da prihvatimo 'države', jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi računа. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću, da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim rečima, Priština je, i pored toga što je znala kako izgleda deklaracija, insistirala da se ponovo glasa samo o sankcijama, što nije prošlo.

Vučić je rekao da je bilа tu još jedna stvar oko čuvenog "malignog uticaja Rusije".