28. februar 2024 21:48

U Beogradu održan prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice njenog prvog Ustava

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu održan prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice njenog prvog Ustava

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je večeras održan prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava, a tom prilikom je poručeno da tamo gde postoji država, postoji i sloboda.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je RS stvorena sa idejom da bude nezavisna 1992. godine i dodao da je u tome uspela, jer se vlast bira voljom građana.

"Hvala vam što svojim prisustvom pokazujete privrženost pre svega Republici Srpskoj, zajedničkoj ideji Srpske i Srbije o kojoj se pre više od deset godina nije smelo govoriti, morali ste da glumite neke druge političke vrednosti i odričete se onoga što je prirodno, a to je savezništvo srpskog naroda", rekao je Dodik.

Naveo je da je Republika Srpska nastala kao istorijska težnja Srba koji nisu želeli da budu odvojeni i da je reč o istorijskom zadatku.

"Poučeni smo time da samo gde imamo državu, imamo i slobodu. Gde je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda. Republika Srpska izaziva mnoge, ne da im mira. Mnogi su ljuti jer postojimo, a mi ponosni, živimo naš život slobode koji se zove Republika, živimo život koji se dodeljuje svakom ozbiljnom narodu", naveo je on.

Dodik je istakao i da je ponosan na odnos Srbije prema Republici Srpskoj.

Naveo je da Republika Srpska vodi svoju politiku i da nije pod uticajem stranaca, već je sve izbor naroda i političke volje.

"Naša politika može biti samo naša i ničija druga. Zato sam ponosan na Republiku Srpsku i njenu nezavisnost, mi ne biramo vladu, kao i Srbija, pod uticajem stranaca. To je izbor naroda i političke volje. To je veoma važno, a njima se to ne sviđa. Opstaćemo i ostaćemo i bićemo jednog dana sa Srbijom. Bićemo deo državne zajednice, teritorije. Danas smo već deo iste kulutre, iste vere", istakao je Dodik.

Dodao je da neoliberalna ideologija neće uspeti u nameri da uništi kolektivnu svest i da srpski narod nije upao u tu zabludu i da ostaje privržen srpskom nacionalnom identitetu.

"Neće uspeti da unište kolektivnu svest. Zato sva ta ideologija koja se zove neoliberalna u sebi nosi ozbiljnu zabludu, a onaj ko upadne u tu zabludu, on strada. Srpski narod nije upao u tu zabludu ni ovde niti će upasti bilo gde i zato ostajemo privrženi našem srpskom nacionalnom identitetu", poručio je Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije čestitao je Dan Republike Srpske i jubilej donošenja Ustava Republike Srpske, navodeći da je on demokratski izraz volje srpskih naroda koji žive u Republici Srpskoj.

Porfirije je ukazao na nedavno izlaganje Dodika u Podgorici koji je tada rekao da je Srpska pravoslavna crkva ključna za očuvanje identiteta srpskog naroda, navodeći da su te reči istinite jer crkva i narod nisu međusobno suprostavljeni.

"Ove reči su duboko istinite jer crkva i narod nisu dve stvarnosti koje su međusobno suprostavljene, crkva i narod su jedno isto, jedna vera i jedan identitet. U okviru tog tela ima kolikk hoćemo prostora za sva bogastva razlika. Sve te razlike naših osobenosti biće nam na koristi ako imamo svest da smo u crkvi jedno telo, vera, narod i jedan identitet", poručio je Porfirije.

Patrijarh je rekao da je svečanost posvećena Danu RS prilika da se svi podsete kada je i gde definisana državnost srpskog naroda.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao izaslanik predsednika Srbije naveo je da su državnost i državotvornost uz ljubav prema slobodi jedna od odlika srpskog naroda.

"Srpski narod na čitavom svom kulturnom i duhovnom prostoru gajio je vekovima ljubav prema slobodi i tu ljubav su prenosi na druge" rekao je Selaković.

Dodao je da će Srbija nastaviti da voli i podržava Republiku Srpsku.

Podsetio je da su Srbija i Republika Srpska pre oko dve nedelje zajedno proslavile dan državnosti Srbije, kada je podignut Prvi srpski ustanak i kada je donet prvi srpski ustav, navodeći da je važno da se nastavi tradicija zajedničkog obeležavanja značajnih datuma.

"Važno je da se u svakoj prilici podsetimo zašto nešto slavimo i obeležavamo i važno je da u tome istrajavamo i kažemo da je ustav Republike Srpske donet onda kada su Srbi protivustavno preglasani i kada im je zgažena konstitutivnost po ustavu BiH. Da oni nikome nisu uskratili neko pravo, već da su branili svoje pravo, da je svoju državnost Republika Srpska kroz Dejtonski mirovni proces unela u Bosnu i Hercegovinu i da je ona sa tadašnjom Saveznom Republikom Jugoslavijom poitpisnica Dejtonskog sporazuma", poručio je Selaković.

Dodao je da postoji nešto što je jače od svake pravne norme, a to je osećaj pripadnosti jednom narodu- srpskom narodu.

Šef Predstavnišva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović podsetio je da je ovo 10. jubilarni prijem na kojem Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju ustav i Dan Republike Srpske.

"Politička podrška današnjem Sarajevu dolazi sa istih adresa kao i pre tri decenije, kako tada, tako i danas. Političko Sarajevo afirmiše ustavno i pravno nasilje u BiH, i traži da u BiH i dalje upravljaju stranci i da je vode oni koji nisu izabrani na izborima", naveo je on.

Dodik je nakon svečanosti odgovarajući na pitanje novinara šta podrazumeva pod idejom "srpskog sveta", naveo da mnogi pokušavaju da tom pojmu daju negativno značenje, a da je zapravo reč o tome da se omogući da gde god živi srpski narod da ima pravo na srpsku veru i pismo i osećaj pripadnosti jednom narodu.

"Zašto bi to nekog vređalo. Mi želimo da budemo okupljeni oko onoga što jeste srpski narod i naš srpski nacionalni identitet", rekao je Dodik.

Na pitanje šta mu je rekao predsednik Rusije Vladimiri Putin, prilikom nedavne posete toj zemlji, Dodik je naveo da ruski predsednik želi mir i stabilnost svima i da se bori za svoj narod i državu.

"Smatra da ratovi treba što pre da prestanu i da se vrati snaga međunarodnom pravu", naveo je on.