17. mart 2024 10:14

Međunarodni advokat Gabrijel Lanski: Srbija nema obavezu da uvede sankcije Ruskoj Federaciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni advokat Gabrijel Lanski: Srbija nema obavezu da uvede sankcije Ruskoj Federaciji

Foto: Shutterstock.com/megaflopp, ilustracija

BEOGRAD - Srbija nije obavezna da uvede sankcije Ruskoj Federaciji jer je uvođenje sankcija ovoj zemlji obavezujuće za države članice EU a pošto Srbija nije članica EU ona nema tu obavezu, ocenio je danas poznati međunarodni advokat Gabrijel Lanski.

"Ne postoji neposredna perspektiva pristupanja koja bi garantovala potpuno usklađivanje spoljne i bezbednosne politike Beograda i Evropske unije. Rusija je ekonomski i bezbednosnopolitički partner od velikog značaja za Srbiju, koji se ne može zameniti preko noći", rekao je on u intervjuu za današnju "Politiku".

Istakao je da veruje da bi Beograd trebalo da nastavi svojim putem ka punopravnom članstvu u EU i da svoju ekonomsku, spoljnu i bezbednosnu politiku uskladi sa EU kako napreduje tim putem.

"To nosi odgovornost ne samo za Srbiju već i za EU: kada Brisel bude mogao da pokaže kako će EU zameniti Rusiju u oblastima od suštinskog značaja za Srbiju, kao što su energetska bezbednost, odbrana itd. onda će Beograd takođe imati razloga da promeni orjentaciju", rekao je Lanski.

On je ocenio da sankcije koje je EU nametnula Rusiji do sada nisu uspele da ostvare svoje navedene ciljeve zaustavljanje rata iznurivanjem ruske ekonomije, lišavanjem njene vojne industrije zapadnih inputa i komponenti ili zabijanjem klina između ruskog rukovodstva i ekonomske elite.

Naveo je da u ovom drugom slučaju čak izgleda da su sankcije prilično ojačale koheziju između predsednika Rusije Vladimira Putina i takozvanih oligarha koji nemaju više kome da se obrate nakon što ih je Zapad sankcionisao i odbio, čak i u slučajevima kada su se jasno distancirali od Putinove politike.