18. mart 2024 13:42

Mirović: Knjige imaju misiju podsticanja na razmišljanje i buđenja onog najlepšeg u nama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirović: Knjige imaju misiju podsticanja na razmišljanje i buđenja onog najlepšeg u nama

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je Sajam knjiga u Novom Sadu kao počasni gost i tom prilikom rekao da će Sajam ove godine okupiti preko 60 izlagača iz Srbije i regiona.

Mirović je dodao da će na Sajmu biti predstavljena domaća poezija koja je jedan od najboljih predstavnika srpske narodne duše.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam gost Sajma. Izašla mi je peta knjiga poezije koja govori o savremenim problemima, lažnim idolima, izazovima Evrope, licemerstvu na Bliskom istoku i mnogim drugim temama. Sve to što ćete videti u knjigama treba da je deo misije podsticanja na razmišljanje i buđenja onog najlepšeg u nama", kazao je Mirović.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, od izbora izdavača zavisi kakve generacije će izlaziti iz škola i kakve će vrednosti biti prihvaćene u društvu.

"Njeno veličanstvo knjiga nas je naučila svemu što znamo. Danas vladaju informacione tehnologije, pa ovakve manifestacije imaju veći značaj. Knjiga nas okretanjem listova upućuje u budućnost. Na početku svega bila je reč. Njom smo se branili od surovih vetrova koji su nas šibali. Deci i mladima želim da poručim – čitajte", kazao je Đurić.

Prvi Sajam knjiga u Novom Sadu održan je 1995. godine. Sajam knjiga trajaće do 25. marta u Hali 1 Novosadskog sajma, ulaz je od 10 do 20 časova svakog dana i besplatan je.

Posetioce očekuje razgovor sa brojnim piscima, poput Bojana Ljubenovića i Maria Liguorija, a u sredu i sa ovogodišnjim dobitnikom NIN-ove nagrade, Stevom Grabovcem.