18. mart 2024 15:42

Vjosa Osmani tvrdi da postoji saglasnost o delu predloga SAD o upotrebi dinara na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vjosa Osmani tvrdi da postoji saglasnost o delu predloga SAD o upotrebi dinara na KiM

Foto: Tanjug video

PRIŠTINA - Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da postoji saglasnost o, kako je navela, delu američkog predloga u vezi sa upotrebom dinara na Kosovu i Metohiji.

"Postoji saglasnost za deo predloga, a za drugi nema saglasnosti. Veoma je pozitivno što se međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, slaže da na Kosovu više neće biti opticaja dinara i uz njihovu pomoć uspeli smo da od sada te doznake, ta finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije, stižu u evrima, a ne u dinarima", rekla je Osmani novinarima, prenosi Koha.

Ona je dodala da, kada je reč "o drugom delu predloga", Priština razmatra načine da garantuje da pomoć koja se iz centralne Srbije šalje srpskoj zajednici na KiM ne ode u, kako je navela, "pogrešne ruke".

Osmani je poručila da pitanje dinara treba rešiti što pre jer, kako ističe, tzv. Kosovo ima "mnogo veće probleme", dodavši da bi bilo najbolje da se dogovor postigne na sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača u Briselu.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je prošle nedelje da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotreba srpskog dinara na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da SAD traže obustavljanje primene odluke centralne banke u Prištini.