19. mart 2024 11:56

Gordana Čomić: Trajanje sednice zavisi od dogovora opozicije i vladajuće koalicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gordana Čomić: Trajanje sednice zavisi od dogovora opozicije i vladajuće koalicije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Bivša narodna poslanica Gordana Čomić izjavila je danas da trajanje konstitutivne sednice Skupštine Srbije zavisi od dogovora opozicije i vladajuće koalicije, kako o predsedniku parlamenta, tako i o potpredsednicima, generalnom sekretaru, zameniku, međunarodnim delegacijama i skupštinskim odborima, kao i od toga da li ima spajanja rasprave.

Kako je za Tanjug objasnila, ako ima spajanja rasprave, onda je to jedna celovita petočasovna rasprava sa nastupima šefova klubova, ako nije, može da traje i 10, 15 dana.

"Mislim da je slučaj da su se odlučili za postupak spajanja rasprave, što je i logično, i da može da bude završeno prilično brzo, osim glasanja za predsednika i potpredsednike koje mora biti javno, prozivkom i to prosto zahteva vreme", navela je ona.

Komentarišući početak konstitutivne sednice Skupštine 6. februara i jučerašnji nastavak konstitutivne sednice kada su poslanici opozicije ipak seli u skupštinske klupe, iako je obezbeđenje više puta moralo da reaguje, Čomićeva je rekla da će slika i prilika ovog saziva Skupštine zavisiti od izbora političke strategije, nastupa i komunikacije, kako opozicionih političkih grupa i Skupštini, tako i vladajuće koalicije.

"Jedan deo svih skupština ovog sveta je taj foklor - 'mama vidi me imam transparent, pa idem, pa se ponašam, pa dobacujem' - i to tako treba i doživeti, a na predsedavajućem Skupštine je da bude reda dok bude rasprave. U idealnom slučaju razgovaralo bi se o podršci cele Skupštine bilo kom kandidatu za predsednika, to je smisao Skupštine", poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje sa kojim će se sve izazovima suočiti buduća predsednica parlamenta Ana Brnabić, Čomićeva je izjavila da će se ona suočiti sa voljom za izgradnju dijaloga, istakavši da se iz svega što ona govori i radi jasno vidi da to radi sa dubokim uverenjem da je dijalog i u Vladi, i u društvu, i u medijima i u Skupštini - neophodan.

"Pitanje je njenih umeća, veština, podrške koju će imati, da li će uspeti da utemelji takav dijalog u Narodnoj Skupštini. On bi bio dragocen, blagotvoran, lekovit i za Skupštinu i za vladajuću koaliciju i za opoziciju. Postoji jedno kratko pravilo, kada vladajuća koalicija predlaže dijalog opozicija može da se duri, da neće, ali kada opozicija predlaže dijalog, onda je vladajuća koalicija u obavezi da takav dijalog prihvati", objasnila je ona i naglasila da bez dijaloga nema demokratije.