20. mart 2024 11:15

Ministarka Grujičić prisustvovala uručenju besplatnih defibrilatora predstavnicima zdravstvenih ustanova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Grujičić prisustvovala uručenju besplatnih defibrilatora predstavnicima zdravstvenih ustanova

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić prisustvovala je danas uručenju defibrilatora predstavnicima zdravstvenih ustanova širom Srbije koji su donacija OTP banke Srbije i istakla značaj takvih donacija, navodeći da su defibliratori uređaji koji spašavaju život.

Grujičić je za Tanjug rekla da resorno ministarstvo radi na tome da svako mesto u Srbiji dobije odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i zahvalila je OTP banci što su, kako je rekla, prepoznali potrebe zdravstvenih ustanova za aparatom koji spašava život, što su defibrilatori.

“U momentu kada dođe do srčanog zastoja ili kada dođe do, kako ga mi zovemo, flatera, odnosno nekontrolisanih kontrakcija srca, defibrilator je taj koji spašava život. Meni je posebno drago što su uređaje dobile ustanove poput Zdravstvenog centra Vranje, zatim Leskovac, Ćuprija, Čačak, u Vojvodini Šid, Inđija i Subotica, Batočina i Velika Plana. Mi smo im to i ranije obećali, a zahvaljujući OTP Banci, smo ispunili to obećanje”, navela je ministarka zdravlja.

Grujučić je istakla da je zdravstvenom sistemu uvek nešto potrebno i da su donacija uvek dobro došle, pogotovo manjim mestima u Srbiji jer, kako je rekla, svi treba da imaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti, bez obzira na mesto stanovanja.

“Naravno da je teško kada neko živi u nekom selu koje je 70 km udaljeno od prve bolnice ili čak prvog doma zdravlja, ali upravo je to ono na čemu radi Ministarstvo zdravlja poslednjih godina. Da se primarna zdravstvena zaštita maksimalno pojača, da se pomoću ovih projekata koji radimo, kao šta su pokretne i stacionarne ambulante, zaista obogati kompletna zdravstvena zaštita”, rekla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora OTP Banke Srbije, Predrag Mihajlović za Tanjug je rekao vrednost donacije pet miliona dinara, a da je dodeljeno čak 13 defibrilatora u 10 različitih zdravstvenih ustanova širom Srbije.

“Mi u Banci smo odlučili da pomognemo zdravstvu, odnosno ambulantama i medicinskim ustanovama u Srbiji kupovinom određenog broja defibrilatora, gde smo praktično učinili jedan korak ka spašavanju ljudskih života. I smatramo da svaka banka ima i tu odgovornost ne samo ka klijentima putem uzimanja depozita i davanja kredita, nego i odgovornost ka društvenoj zajednici, da pomogne svojoj društvenoj zajednici, a u ovom slučaju to jeste spašavanje ljudskih života”, rekao je Mihajlović.

Uručenje defibrilatora upriličeno je u Palati Srbije, a prisustvovali su brojni medicinski stručnjaci i predstavnici zdravstvenih ustanova.