21. mart 2024 13:18

Ministarka Irena Vujović sadnjom čempresa obeležila Međunarodni dan šuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Irena Vujović sadnjom čempresa obeležila Međunarodni dan šuma

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas u sadnji čempresa sa studentima i dekanom Šumarskog fakulteta Brankom Stajićem, u dvorištu fakulteta, povodom Međunarodnog dana šuma.

Ministarka je rekla da je Međunarodni dan šuma dobar povod za akciju sadnje koja služi za razvijanje svesti o značaju šuma i pošumljavanju za zaštitu životne sredine.

"Prema statistici, 2006. godine smo imali 29 odsto pošumljenosti, a na današnji dan taj procenat iznosi 39, čime se približavamo evropskom proseku", navela je Vujović.

Podsetila je da je Ministarstvo na čijem je čelu za pošumljavanje tokom ove godine izdvojilo 200 miliona dinara, što je duplo veći budžet u odnosu na ranije godine.

Naglasila je da je važno i da se širi procenat zaštićenih područja, na čemu neprestano radi Ministarstvo koje vodi.

"Ove godine smo izdvojili 500 miliona dinara za sufinansiranje predela izuzetnih odlika," rekla je Vujović.

Najavila je da će u narednih nekoliko dana biti objavljena preliminana rang lista za projekte pošumljavanja na koje su konkurisale jedinice lokalne samouprave.

Istakla je da je saradnja sa Ministartsvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali i sa Šumarskim fakultetom važna za postizanje konkretnih rezultata.

Najavila je i sankcionisanje svih koji nelegalno seku šume.

Dekan Šumarskog fakulteta Branko Stajić zahvalio se ministarki na saradnji, uz napomenu da je za sve sa tog fakulteta dan šuma - svakog dana.

Stajić je istakao da briga o pošumljavanju nije samo posao Šumarskog fakulteta, već i čitavog društva i svih instuitucija.

"Šume pokrivaju više od jedne trećine naše teritorije, a drvo je je efikasan ekološki materijal koji ima upotrebnu vrednost kako u smanjenju zagađenja, tako i kao regulator padavina, odnosno u oticanju vode koja putem padavina dođe na površinu zemlje," rekao je Stajić.

Istakako je da klasično šumarstvo nije od interesa u urbanim sredinama, ali da su urbane šume od suštinske važnosti za opstanak ljudi u gradovima.

Student prodekan Šumarskog fakulteta Miloš Đukić naglasio je važnost koju pošumljavanje ima za životnu sredinu.

"U cilju nam je da ozelenimo što veću površinu," rekao je Đukić.

Predsednca Studentskog parlamenta Šumarskog fakulteta Jelena Petrović je naglasila ulogu koju obrazovanje ima u ophođenju prema okolini.

"Priroda se brani znanjem i naš fakultet radi na edukaciji čitavog društva o važnosti zdrave životne sredine, a ovaj događaj je jedan od dokaza da nam je zaista stalo do nje", naglasila je Petrović.

Ministarka i dekan su najavili dalju saradnju u oblasti pošumljavnaja, a ministarka je studentima uputila poziv za praksu u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kako bi dali doprinos u ostvarenju ciljeva, uz mogućnost da najbolji među njima ostaju u Ministarstvu.