25. mart 2024 11:38

Danica Grujičić i Peter Sijarto na Forumu ATOMEXPO razgovarali o saradnji Srbije i Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danica Grujičić i Peter Sijarto na Forumu ATOMEXPO razgovarali o saradnji Srbije i Mađarske

Foto: Tanjug/video

SOČI - Ministarka zdravlja Danica Grujičić predstavlja Srbiju na Međunarodnom forumu ATOMEXPO 2024. koji se održava u Sočiju u Rusiji, a odmah po dolasku susrela se sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom sa kojim je razgovarala o novim pravcima saradnje dve države, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

"Posebno je istaknuta saradnja u oblasti onkologije, s obzirom da i Srbija i Mađarska imaju veliki broj obolelih i veliku smrtnost od onkološih oboljenja", piše u saopštenju Ministarstva dostavljenom Tanjugu.

U saopštenju ističu da je posebna tema bila saradnja u oblasti nuklearne medicine, koju, kako podsećaju iz Ministarstva zdravlja, ministarka Grujičić uvek ističe kao budućnost u lečenju pacijenata, jer Mađarska ima razvijen Centar za nuklearnu medicinu u Debrecinu.

"U tom smislu, bilo je reči o poseti srpskih stručnjaka ovom Centru. Jedna od tema bila je i pogranična saradnja u pravcu razvoja zdravstvenih ustanova uz državne granice sa obe strane, kako bi se građanima Srbije i Mađarske olakšala zdravstvena zaštita i nega naročito u slučajevima urgentnih stanja", dodaje se.

Iz Ministarstva zdravlja pišu da su ministri Srbije i Mađarske razmenili pozive za posetu svojim državama, jer su se na sastanku otvorile i druge teme buduće saradnje.

Inače, ministarka zdravlja Danica Grujičić će se danas obratiti i predstavljati Srbiju na glavnoj plenarnoj sednici Međunarodnog foruma ATOMEXPO 2024, uz najviše državne zvaničnike i eksperte iz celog sveta.

Najveći međunarodni forum posvećen nuklearnoj energetici na svetu, okupio je predstavnike 75 država, 4.500 učesnika, među kojima su ministri i predstavnici vladinih agencija, predstavnici najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojni međunarodni stručnjaci.