25. mart 2024 14:24

Darko Obradović: Očekivana odluka da Priština bude pridruženi član, njihove aspiracije jasne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: Očekivana odluka da Priština bude pridruženi član, njihove aspiracije jasne

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović kaže da je bilo očekivano da Priština pre ili kasnije dobije status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO, dodajući da su njihove aspiracije prilično jasne, a smatra i da Srbija ne treba da napusti PS NATO, jer bi se, kako kaže, time lišila mogućnosti da zastupa svoje interese pred svetskim partnerima u evroatlanskom prostoru.

Obradović za Tanjug objašnjava da treba imati u vidu i da Parlamentarna skupština NATO nije deo NATO-a, već forum koji okuplja parlamentarce od 1990. godine, a koji nisu članice te alijanse, sa ciljem boljeg razumevanja bezbednosnih rizika, jačanja demokratske i civilne kontrole, razmene iskustava.

"To je forum gde kao država možete da istaknete svoje interese, odnosno spona između zakonodavstva i odluka NATO-a. S tim u vezi, mislim da Srbija treba da pojača svoje delovanje unutar te parlamentarne skupštine. Trebalo bi da aktivnije deluje jer je skupština i napravljena sa ciljem da oni koji ne žele da budu članice NATO-a, a žele blisku saradnju upravo imaju platformu da mogu svoje interese i pogotovo bezbednosne izazove da razmotre", rekao je Obradović.

Na pitanje da li se ova odluka može sagledati kroz bezbednosnu prizmu i kako će ona uticati na bezbednost u regionu, Obradović ističe da NATO nije neprijateljska organizacija Srbiji, kao što ni Parlamentarna skupština NATO-a takođe nije neprijateljska organizacija.

"Tu se nalaze i države sa kojima Srbija ima jako bliske odnose i koje ne priznaju Kosovo. Tako da faktički status takozvane državnosti Kosova se ne menja ovim članstvom, jer ako ovo bude potvrđeno na glasanju, to znači da su i oni koji ih ne priznaju zapravo primili u svoje društvo", naveo je Obradović.

Prema njegovoj oceni, Srbija ne treba da gleda šta Priština radi, već treba da koristi prilike da zastupa svoje interese.

"Bilo bi jako loše da napusti parlamentarnu skupštinu NATO-a, jer bi se lišila mogućnosti da zastupa svoje interese pred dakle regionalnim i svetskim partnerima u evroatlantskom prostoru", podvukao je Obradović.

Kada je reč o saradnji stalne parlamentarne delegacije Srbije i PS NATO, Obradović kaže da su rezultati podizanje, pre svega, političkog i bezbednosnog dijaloga, unapređenje bezbednosti Srba na Kosovu, predvidljiv dijalog u obostranom interesu u odnosu na srpske autentične nacionalne interese i druge članove i partnere NATO-a.

"Mogućnost da se prezentujemo u najboljem svetlu i da na jedan diplomatski način štitimo naše interese, suverenitet i teritorijalni integritet. I to je nezamenljiv format, ne postoji ništa slično tome na nekom drugom političkom kraju sveta", rekao je Obradović.