25. mart 2024 15:41

Ivan Miletić: Jasno da je u Moskvi bezbednost kompletno zakazala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Miletić: Jasno da je u Moskvi bezbednost kompletno zakazala

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da su u slučaju terorističkog napada na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi, koji se dogodio u petak veče, zakazale službe bezbednosti, policija, kao i obezbeđenje samog objekta.

On je za Tanjug istakao da se na osnovu snimka koji je sama Islamska država pustila u javnost putem društvenih mreža jasno vidi da sam objekat nije bio adekvatno obezbeđen jer su izvršioci praktično ušetali u taj objekata i počeli sa masakrom.

"S druge strane, sama reakcija Rosgvardije je bila izuzetno duga, tako da su oni imali vremena da završe posao, da se išetaju, odu napolje. Videli smo i snimke sa onim puškama da su se šetali oko objekta, tako da je vrlo jasno da je bezbednost kompletno zakazala", rekao je analitičar.

Komentarišući do sada objavljene informacije, Miletić je rekao da je njemu lično od prvog momenta bilo jasno da se radi o ISIS-K organizaciji, jer, prema njegovim rečima, osnovne karakteristike napada ukazuju na to.

Dodao je da je teatralno hapšenje napadača, slikanje telefonom i kačenje na društvene mreže samo opravdanje bezbednosnih službi kako bi pokazali da oni brzo reaguju i kako bi skrenuli pažnju na drugu stranu da bi opravdali sebe.

"Realno gledano, vrlo je jasno o kojoj se organizaciji radi, da ovo nije prvi put da ruske službe imaju sa njima posla. Samo početkom marta su uhapsili jednu ćeliju koja je planirala napad na Sinagogu u Moskvi, u Moskvi su uhapšeni, s drugom ćelijom je bio sukob u Dagestanu tako da nije ovo ništa neobično samo je pitanje da li će druge ćelije sada imati plan za akciju ili će se zaustaviti na ovako nečemu", naveo je Miletić.

Kada je reč o odgovoru Rusije na ovaj terorisitički napad, Miletić je ocenio da ukoliko Rusija nastavi da se fokusira na Ukrajinu i kaže da Ukrajina stoji uza ovoga kako bi imala izgovor za dodatnu mobilizaciju, onda će opet ostaviti nezaštićena leđa i dovešće sebe ponovo u ovakve rizike.

Miletić je ocenio da su mere koje je Srbija preduzela nakon masakra u Moskvi dobre, naročito što, smatra on, je Srbija sigurno dobila obaveštenje od američkih i drugih zapadnih službi gde god postoji prisustvo tih ćelija.

Kako je naveo, Amerikanci motre celokupni sistem komunikacije u svetu na osnovu svojih softverskih rešenja, puštaju informacije svim zemljama koje su u takvoj vrsti opasnosti i onda je posao lokalnih službi na terenu da odrade posao.

"Rusi im nisu verovali, desilo se, naši veruju i naravno da se neće desiti. Zato je veoma važno imati poverenje u svoje službe, čiji je posao da se time bave, i ja sam siguran da ako ih pustimo da rade svoj posao, da će oni svoj posao uraditi kako treba", ocenio je Miletić.