27. mart 2024 09:50

Petronijević: Najavljen prijem Kosova u Savet Evrope predstavlja kršenje pravila funkcionisanja tog organa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petronijević: Najavljen prijem Kosova u Savet Evrope predstavlja kršenje pravila funkcionisanja tog organa

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević izjavio je danas da najavljeni prijem međunarodno nepriznatog Kosova, koji je ustavno pravno sastavni deo Srbije, u Savet Evrope predstavlja jednu vrstu kršenja osnovih pravila funkcionisanje tog organa.

On je za Tanjug rekao da smatra da će to izazvati lančanu reakciju i krizu Saveta Evrope jer je, prema njegovim rečima, neko naumio da završi ono što je započeo po pitanju Kosova i po pitanju BiH, odnosno Republike Srpske pre promene strukture evropskih organa, odnosno izbora za Evropski parlamenta kao i pre američkih izbora.

"To je jedna ozbiljna kriza, uključujući i ovu krizu i rat između NATO-a i Rusije u Ukrajini koja može da eskalira na veoma težak način. Ono što je velika opasnost to je da zapadne sile, odnosno neoliberalizam koji je počeo ove ratove, koji upravlja SAD i njihovom spoljnom politikom u ovom kontekstu, može svoju strategiju neprekidnih kriza i ratova premestiti na Balkan. Sada gube u Ukrajini i bojim se da Balkan ne bude sledeća tačka", naveo je on.

Na pitanje šta takozvanom Kosovu donosi članstvo u SE, Petronijević je rekao da se ne radi o tome kakva su ovlašćenja SE, već o tome da tzv. Kosovo samo po sebi nije međunarodno priznata država, istakavši da pet stalnih članica SE imaju slične probleme, ali da su one prihvaćene kao države sa nerešenim teritorijalnim problemom u celovitim granicama.

"Imamo pet članica EU koje nisu priznale i ne priznaju Kosovo, to su sve stvari koje su problematične. Imate države koje su istupile iz SE, Rusija, Belorusija, Azerbejdžan. Taj organ se jako ljulja, mislim da ovo predstavlja jednu vrstu pucnja u sopstvenu nogu. Ovakvu odluku će sada najverovatnije doneti, jer da nisu tajnom diplomatijom obezbedili dvotrećinsku većinu, verovatno ne bi ni ulazili u taj proces", ocenio je on.

"To mi sigurno nećemo učiniti, kako i na koji način sad iz toga izaći, to je sad veliki problem i pretpostavljam da će to biti predmet obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavljen", izjavio je Petronijević.