27. mart 2024 11:40

Mnistarka pravde Austrije sastala se sa poverenicom Brankicom Janković

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mnistarka pravde Austrije sastala se sa poverenicom Brankicom Janković

Foto: TANJUG/Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

BEOGRAD - Ministarka pravde Austrije Alma Zadić posetila je danas instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti gde je sa poverenicom Brankicom Janković razgovarala o neophodnosti poštovanja ljudskih prava, posebno prava na ravnopravnost kao temeljnog principa demokratije.

Janković i Zadić saglasile su se u tome da su socijalna nejednakost i komunikacija sa mladima izazovi savremenog doba, navodi se u saopštenju Poverenika.

Jednakost pred zakonom, kako su obe istakle, uslov je za ostvarivanje i svih drugih ljudskih prava.

Janković je, dodaje se u saopštenju, upoznala delegaciju iz Austrije sa najvažnijim aktivnostima Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, načinu zaštite od diskriminacije i njenoj prisutnosti u društvu.

Socijalne nejednakosti u svim društvima i na svim nivoima poseban su problem koji podrivaju temelje svakog demokratskog društva, saglasne su Janković i Zadić.

Poverenica i austrijska ministarka pravde istakle su da je neophodno očuvanje i unapređenje poverenja u institucije.

"Posebno je važno raditi na edukaciji, prevenciji i samom načinu komunikacije sa mladima imajući u vidu nove kanale komunikacije. Savremeno digitalno doba doprinelo je dodatnom podrivanju poverenja u institucije, ali je donelo i drugačije oblike kršenja ljudskih prava i stavilo mnoge institucije pred brojne izazove u zaštiti ravnopravnosti svih građana i građanki", ističe se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner, ataše za pravosuđe Austrije za jugoistočnu Evropu Georg Stava i drugi predstavnici austrijskog Ministarstva pravde.