2. april 2024 11:06

Rok za registraciju birača van KiM do 3. aprila, komplikovana procedura CIK u Prištini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rok za registraciju birača van KiM do 3. aprila, komplikovana procedura CIK u Prištini

Foto: Shutterstock.com/ Sergey Tinyakov, ilustarcija

PRIŠTINA - Rok za registraciju birača za glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM koji žive van pokrajine, a imaju pravo da glasaju počeo je 29. marta i traje do 3. aprila, a zahtev za registraciju može da se podnese onlajn ili putem pošte.

Kako je objavila centralna izborna komisija u Prištini, tokom perioda registracije za glasanje koje će biti održano 21. aprila, građani koji žive van KiM mogu da podnesu zahtev za registraciju putem onlajn platforme postavljene na veb stranici CIK-a kqz-ks.org, a drugi način je prijava putem pošte.

Komplikovana procedura za registraciju je samo jedna od prepreka sa kojima se Srbi suočavaju kada je reč o glasanju za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM.

CIK u Prištini je predvideo komisiju za administrativne prigovore građana koji eventualno budu odbijeni u precesu registracije, a administrativni prigovor se može poslati e-mailom na kundershtimi.vjk@kqz-ks.org, prenosi Radio sever Mitrovica.

Nakon registracije, birači će moći da glasaju putem pošte u periodu koji počinje 12. i završava se 20. aprila.

Registracija za glasanje za smenu gradonačelnika moguća je preko elektronske platforme https://eomp.kqz-ks.org/sr/abroadvoter i preko pošte popunjavanjem obrasca za glasanje van Kosova i Metohije i prilaganjem prateće dokumentacije.

Kako je navela CIK u Prištini, za registraciju je potrebno da se priloži kopija jednog identifikacionog dokumenta - lična karta, pasoš ili vozačka dozvola koji su izdale privremene prištinske institucije i fotografija sa identifikacionim dokumentom u ruci.

U slučaju da je lični dokument izdat od strane prištinskih institucija istekao, kako je navedeno, mora da se priloži i kopija važećeg identifikacionog dokumenta grada ili zemlje u kojoj glasač trenutno živi.

Obrazac prijave zajedno sa pratećom dokumentacijom šalje se poštom na adresu Centralne izborne komisije Pošta 6, poštanska kutija 351, 10000 Priština uz naznaku "Glasanje Putem Pošte".

Nakon što birač dobije potvrdu da je zahtev za registraciju odobren, u istom imejlu dobija potvrdu o registraciji koja mora da se odštampa i pošalje poštom zajedno sa paketom sa glasačkim listićima u navedenim rokovima.

Da bi se poslao paket neophodno je u periodu od 12. do 20 aprila preuzeti glasački listić i spisak kandidata, popuniti glasački listić tako što se bira samo jedna opcija - za ili protiv i ta oznaka mora da bude u okviru kvadratića političkog subjekta koji se bira.

Popunjeni glasački listić se ubacuje u neobeleženu kovertu, koja se zatim stavlja u drugu kovertu zajedno sa potvrdom o registraciji i šalje na adresu CIK-a u Prištini.

Koverte primljene u roku od strane birača registrovanih za glasanje putem pošte prvo verifikuje CIK, a nakon toga se samo neobeležena koverta sa glasačkim listićem prosleđuje Centru za prebrojavanje i rezultate.

Kako je navedeno, paket koji sadrži kovertu sa glasačkim listićem mora biti individualan, odnosno svako mora da glasa lično, a preporučuje se da se paket sa glasačkim listićem pošalje iz istog grada u kome je birač prijavljen.

Navodi se i da će paket sa glasačkim listićem biti odobren ako je individualan i ako ga je poslalo lice koje se nalazi na biračkom spisku van četiri opštine na severu KiM i sadrži pečat ili poštansku marku grada u kojem birač živi, koverat tajnosti, uverenje o registraciji.

Ako jedan od ovih kriterijuma nije ispunjen, koverta sa glasačkim listićem će biti odbijena.

Glasanje za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM biće održano 21. aprila, nakon što su građani tih opština sa srpskom većinom organizovali potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na lokanim izborima 23. aprila prošle godine, koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja briselskih sporazuma, upada specijlanih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na izbore u aprilu 2023. godine izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.