7. april 2024 14:11

Miloš Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne, ali imam uzdržaniji stav

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Razmotrićemo inicijativu o vraćanju smrtne kazne, ali imam uzdržaniji stav

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izjavio je danas povodom najave podnošenja inicijative o vraćanju smrtne kazne da razume emocije građana, ali da kao advokat ima uzdržaniji stav, dodajući da se sve mora dobro proceniti i onda doći do konkretnog i stručnog odgovora.

Vučević je kazao da će razmotriti i dati odgovor javnosti ovaj predlog čim se formira vlada i kada dobiju inicijativu predsednika Republike o vraćanju smrtne kazne.

"Razumem emocije građana. I sam sam roditelj. Dozvolićete mi da kao advokat možda imam nešto uzdržaniji stav i da uvek pokušavam da razumem sve ono što su nas učili na Pravnom fakultetu. Naravno da razumemo šta su naše obaveze kao članice Saveta Evrope, ali će vlada svakako razmotriti svaku inicijativu, pa i tu", rekao je Vučević odgovarajući na novinarska pitanja posle podnošenja liste SNS-a s koalicionim partnerima GIK-u u Beogradu.

Vučević je rekao da nema dilemu da bi u ovom trenutku većinska Srbija podržala da se za ta najteža krivična dela vrati smrtna kazna, međutim, kako kaže, mora dobro da se proceni, dobro da se razume i onda će biti dat vrlo konkretan i stručan odgovor "vodeći računa da ničije pravo i slobodu ne povredimo, da se ni o koga ne ogrešimo, da čujemo i istruku, da razumemo očekivanje javnosti i, naravno, da ne ugrozimo političke pozicije Srbije u međunarodnim institucijama".

"Baš sa tim Savetom Evrope nas čeka pakao oko prijema tzv. Kosova (u tu međunarodnu instituciju). Moramo da razumemo sve okolnosti koje nas okružuju, ali mi kao vlada smo obavezni da razmatramo predloge predsednika Republike i ja sam siguran da će većina članova vlade biti za to. Pitanje je šta Srbija može da uradi i kako to možemo da uradimo. Ako bi se i promenio Krivični zakonik to je za ubuduće, ne može ići retroaktivno", rekao je Vučević.

Zvicerova prepiska pokazala da je Vučić najveća prepreka kriminalcima

Miloš Vučević izjavio je da su sa prepiskom vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, koja se pojavila u javnosti, završeni zlonamerni narativi da je predsednik Aleksandar Vučić bio u neposrednoj ili posrednoj komunikaciji sa onima koji su, kako je rekao, navodno pripremali podršku, a u suštini spremali obračun i njegovo ubistvo.

"Nadam se da one državne strukture koje su zadužene za bezbednost dobro analiziraju sve to što se dešava i da vode računa o predsedniku Republike. Ne zato što je to Aleksandar Vučić, nego što je predsednik Republike, institucija države Srbije, predstavnik svih građana, jedini neposredno birani predstavnik građana", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara posle predaje liste "Aleksandar Vučić- Beograd sutra" za beogradske izbore.

Mislim da je objavljen samo deo te korespodencije i da ima mnogo toga goreg po Vučića u smislu njegove bezbednosti, rekao je Vučević.

"I vidite kako pripremaju i provokacije kroz sportske događaje, manifestacije i kako vide Aleksandra Vučića kao ključnog protivnika za njihove kriminalne aktivnosti. Tako da priča o Oskarima ili ne znam kojim već kodnim imenima, i ko je bio s kim u komunikaciji je, ne samo pala u vodu, nego je pokazao besmisao po ko zna koji put da se svi alati u laganju i obmanjivanju javnosti koriste samo za sticanje nekog jeftinog političkog poena", rekao je Vučević.

On je upitao i šta će sada oni koji su iznosili takve optužbe da kažu, zašto je Zvicer govorio da treba skloniti Aleksandra Vučića jer je najveća prepreka za kavački klan, te kako se desilo da onaj ko je nekada bio njihova "najveća podrška" suštinski njihova najveća pretnja i problem. 

Ne menjam ličnu kartu, državu i prijatelje

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević odbacio je danas optužbe da je promenio prebivalište iz Novog Sada u Beograd i kao dokaz novinarima pokazao svoju ličnu kartu.

Na pitanje da prokomentariše optužbe koje su stigle iz Stranke slobode i pravde uz tvrdnje da se Vučević "priključio fantomskim biračima", Vučević je poručio da su ga oni pobrkali sa njihovim stranačkim funkcionerom Borkom Stefanovićem.

Vučević je naveo da niti je menjao prebivalište, niti se, kaže, stidi svog imena.

"Ja sam juče potpisivao dokumente, to su koalicioni sporazumi. Ja sam predsednik Srpske napredne stranke, pa sam sa svim ovim našim koalicionim partnerima potpisao dokument. Potpisao sam saglasnost da može moje ime da se koristi na listi, kao što su i svi ostali koalicioni partneri. I potpisao sam dokument da ovlašćujemo Darka Glišića kao predsednika izvršnog odbora SNS-a da može da preda listu", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon što je ta stranka s koalicionim partnerima predala listu GIK-u za beogradske izbore.

Vučević je potom i pokazao ličnu kartu u kojoj piše, kako je rekao, da je njegov dokument izdat u Policijskoj upravi Novi Sad. "Ne menjam ličnu kartu, ne menjam državu i ne menjam svoje prijatelje. To je ono što nas razlikuje", poručio je Vučević.