8. april 2024 12:49

Nabila Masrali o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine o dinaru: Najavićemo sastanak na vreme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nabila Masrali o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine o dinaru: Najavićemo sastanak na vreme

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali izjavila je danas da ne može da precizira kada će biti održan novi sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, a u vezi sa upotrebom dinara na KiM niti da li EU očekuje da će tom prilikom biti postignut dogovor o tom pitanju.

"Jedino što mogu da kažem je da, kada bude sastanka za najavu, mi ćemo ga najaviti u predviđenom roku, ali u ovom trenutku ne mogu ništa više da kažem", rekla je Masrali na brifingu za novinare u Briselu na pitanje Tanjuga kada se očekuje novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu i da li se očekuje postizanje dogovora o pitanju upotrebe dinara na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je 4. aprila da su tokom poslednje runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu premošćene neke razlike između predloga dve strane i najavio da planira da se razgovori uskoro nastave, na osnovu ideja EU za postizanje kompromisa.

Lajčak je na društvenoj mreži Iks naveo da je ponovo razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimiijem o privremenom rešenju za ljude na koje je uticala odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

"Uspeli smo da premostimo neke praznine između predloga dve strane. Planiram da nastavim naše razgovore uskoro na osnovu ideja EU za kompromis", poručio je Lajčak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je nakon sastanka 4. aprila u Briselu da je delegacija Beograda iznela svoj izbalansirani predlog za rešenje problema platnog prometa, koji podrazumeva kompromisno rešenje, ali da Priština nije pokazala volju za to.

On je dodao da su stavovi dve strane i dalje udaljeni i ocenio da problem dinara i mnogi drugi problemi na KiM ne bi postojali da je formirana Zajednica srpkih opština.

Petković je najavio da za 10-ak dana očekuje novi poziv Lajčaka na temu dinara i plaćanja.