9. april 2024 14:59

Jelena Begović u Subotici prisustvovala 12. Danu nauke i inovacija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović u Subotici prisustvovala 12. Danu nauke i inovacija

Foto: TANJUG/NITRA/ ZORAN PETROVIĆ

SUBOTICA - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, prisustvovala je danas u Subotici, 12. po redu Danu nauke i inovacija i tom prilikom istakao da snažna industrija, industrijska slobodna zona, sedam fakulteta i viših škola, jako puno mladih ljudi koji se okreću inovcijama, predstavljaju sjajnu osnovu da se tu jednog dana otvori neki naučno-tehnološki park.

"U svakom slučaju sada radimo na jačanju svih elemenata inovacionih delatnosti u Subotici. Ovde smo da radimo zajedno i da pomognemo da Subotica u godinama pred nama napravi skok u budućnost i da postane jedna od bitnih inovacionih tačaka naše zemlje", rekla je Begović.

Tokom niza aktivnosti održana je promocija projekta "Srbija kao zemlje nauka i inovacija" i predstavljeno je šta je država do sada uradila za inovacioni eko-sistem, sijaset podrške za mlade, dok je ovaj grad predstavio potencijale mogućeg budućeg inovacionog i centra u budućnosti naše zemlje.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da taj grad podržava rad nauke i inovacija, jer nema bolje povezanosti od naučne organizacije, privrede i Grada za ključni faktor ekonomskog i društvenog razvoja Srbije.

"U Subotici postoji Regionalni inovacioni start-up centar u koji je država uložila 40 miliona dinara, na inicijativu Ekononskog fakulteta i grada Subotice, sprovodi se se projekat 'Zajedno do uspeha' zajedno sa Slobodnom zonom Subotice, a pokrenuta je i ideja o osnivanju Naučno-tehnološkog parka na prostoru Slobodne zone Subotice. Potom je tu Dualni trening centar, u okviru Tehničke škole 'Ivan Sarić', dok su prisutna i mnoga izdvajanja za stipendiranje učenika i mladih talenata", rekao je Bakić.

Suboticu su posetili i predstavnici iz Fonda za nauku i Centra za promociju nauke koji su govorili o aktuelnim temama u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj.