11. april 2024 11:11

Ambasadori EU podržali viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori EU podržali viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Foto: Shutterstock.com/Dmitrij Plehanov, ilustracija

BRISEL - Ambasadori država članica EU podržali su odobravanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, objavio je Savet EU.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), inače glavno pripremno telo Saveta EU, saglasio se sa predlogom EP i Saveta EU o izmenama uredbe za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a kojima se vizna liberalizacija odobrava i nosiocima ovih pasoša.

To se navodi u pismu koje je predsedavajući Coreper-a Vilem van de Vorde uputio predsedavajućem Odbora EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Huanu Fernandu Lopesu Agilaru.

U pismu se dodaje da ukoliko EP usvoji svoj stav u prvom čitanju, Savet će odobriti stav EP i ovi akti će biti usvojeni u formulaciji koja odgovara stavu EP.

Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje tih viza Matjaž Nemec.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je tada EP.

Nemec je za Tanjug, nakon glasanja u LIBE, rekao da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce ovih pasoša i dodao da sledi da EP potvrdi ovu odluku do kraja aprila na plenarnoj sednici EP u Strazburu.

Poslednja plenarna sednica EP trebalo bi da bude održana od 22. do 25. aprila u Strazburu, a potom bi o ovoj odluci trebalo da glasaju ministri u Savetu EU.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.