12. april 2024 09:40

Ljiljana Smajlović: Cilj Srbije je da smanji broj država koje će glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljiljana Smajlović: Cilj Srbije je da smanji broj država koje će glasati za Rezoluciju o Srebrenici

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Novinarka Ljiljana Smajlović ocenila je danas da je cilj Beograda da, ako ne može da odloži glasanje za usvajanje Rezolucije o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN 27. aprila, onda da smanji broj država koje će glasati za tu rezoluciji čime, smatra ona, Beograd pokazuje da Srbe u Republici Srpskoj smatra delom svog naroda i da će se boriti za njihove interese kao za svoje.

Ona je za Tanjug istakla da se Beograd zapravo i bori za svoje interese jer ova vrsta rezolucije obeležava Srbe kao ljude koji su počinili genocid što je, smatra, duboko nepravedno, posebno u trenutku dok traje sukob u Gazi i kada najveće sile poput SAD, Velike Britanije, Nemačke kažu da ne postoji ni jedan dokaz da Izrael krši bilo koje pravilo humanitarnog međunarodnog prava.

"To je gotovo neverovatno za čuti u situaciji kada se Amerika trudi da tema o tome što se dešava u Izraelu ne postane tema rasprave, onda je ova Rezolucija o Srebrenici dobrodošla da umiri savest ljudi koje muči pitanje žrtava u Gazi i koji sebi kažu 'ovde su bile žrtve muslimani, barem ćemo tu da iskažemo solidarnost sa ugroženom grupom", objasnila je Smajlović.

Ona smatra da se situacija u Bosni i Hercegovini veoma komplikuje kako se bliži sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se naći Rezolucija o Srebrenici, ocenivši da će otpor ovoj rezoluciji iz Banjaluke biti žestok.

"Nije rezolucija jedino što komplikuje, postoji i Šmit koji je uradio nešto što postoji u krivičnom zakonu u toj državi, a to je unošenje razdora među etničke grupe. Donošene su slične rezolucije u Generalnoj skupštini, ali ni jedna koja bi stvarno podstakla razdor", navela je ona.