14. april 2024 10:02

Dačić: Neophodno je da se situacija na Bliskom Istoku smiri, Srbija se zalaže za miroljubivu koegzistenciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Neophodno je da se situacija na Bliskom Istoku smiri, Srbija se zalaže za miroljubivu koegzistenciju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - V. d. Predsednika Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je noćašnji napad Irana na Izrael dodatni destabilizirajući faktor na Bliskom Istoku i u svetu i da bi trebalo zaustaviti eskalaciju situacije.

Dačić je za TV Prva, govoreći o tome koja je pozicija Srbije u novonastaloj situaciji, rekao je da bi samo ona i trebalo da nas zanima i da se Srbija zalaže za miroljubivu koegzistenciju, što je, kako je istakao, već 40-50 godina naša zvanična politika.

"To znači da pokušamo da se svi problemi rešavaju mirnim putem i da zaštitimo naše nacionalne i državne interese u ovom trenutku. Mi nismo direktno uključeni u ovo, možemo da pokušavamo da balansiramo situaciju, odnosno da ukazujemo na potrebu za mirnim rešenjem svih problema", rekao je Dačić.

Dodao je da, kada komentarišemo ovo što se noćas dešavalo, ne možemo da ne kažemo da je pre nekoliko dana Izrael napao Iran i pogodio njihov konzulat i da je ovo noćas odgovor na ono što je tada urađeno.

"Trebalo bi učiniti maksimum napora da se zaustavi dalja eskalacija ove situacije, zato što niko ne zna ko će se kome tu pridružiti i ko će kako iskoristiti ovu situaciju za dalje komplikovanje odnosa", rekao je Dačić.

Naveo je da u tom regionu postoji odnos Izraela i Hamasa, Hezbolaha u Libanu, zatim jemenski Huti, tako da se, kako je rekao, ne zna sa koje teritorije može da dođe koji napad.

Prema rečima Dačića, situacija mora da se smiri i zaustavi njena dalja eskalacija.

"Za danas je zakazana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Bila je zakazana i pre neki dan povodom napada na iranski konzulat, ali nije doneta odluka. Znači, teško je očekivati da će i sadašnja sednica da donese neku rezoluciju, tako da se sve to uklapa u globalnu krizu koja postoji u svetu, još jedna kockica u mozaiku", ocenio je Dačić.