15. april 2024 12:36

Nova energana u Vinči proizvodiće energiju za više od 50.000 građana Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nova energana u Vinči proizvodiće energiju za više od 50.000 građana Beograda

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, u pratnji predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, novu energanu u okviru Centra za upravljanje otpadom u Vinči, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju za više od 50.000 građana glavnog grada Srbije.

Vujović je nakon obilaska naglasila da je deponija u Vinči duže od 40 godina predstavljala problem za sve Beograđane, a da je danas na tom mestu izgrađen najsavremeniji centar za upravljanje čvrstim otpadom po svim evropskim standardima.

"Mi danas imamo Centar koji ima novoizgrađenu sanitarnu deponiju, deponiju za građevinski otpad i inertni otpad. I ono što je najvažnije, energanu u kojoj se nalazimo. Imali smo prilike da vidimo kako ona funkcioniše - sve je automatski, izuzetno i urađeno po propisima", rekla je Vujović i naglasila da će energana proizvoditi toplotnu i električnu energiju za više od 50.000 Beograđana.

Vujović je dodala da se Ministarstvo i Vlada Srbije trude da u svuda u Srbiji budu izgrađeni regionalni i reciklažni centri, kako bi se poštovali principi cirkularne ekonomije.

"Moramo svi da shvatimo, da je otpad izuzetno važan resurs. I, upravo ovde, zahvaljujući otpadu ćemo proizvoditi i toplotnu i električnu energiju. S obzirom na količine otpada, postoji mogućnost da se u perspektivi izgradi još jedna energana", kazala je ministarka.

Šapić je ocenio da je novootvoreno postrojenje izuzetno važno sa aspekta zaštite životne sredine i da ono Beograd stavlja u kategoriju najrazvijenijih i najekoloških gradova, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi.

"Ovo (postrojenje) će da nam omogući negde oko pet odsto električne energije i oko 10 odsto toplotne energije koja će se stvarati upravo iz otpada koji se ovde odlaže", rekao je Šapić.

Šapić je istakao da će postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada, zahvaljujući vodenoj pari koja će poslužiti za daljinsko grejanje Beograda, smanjiti zagađenje u glavnom gradu, jer će korišćenje otpada u znatnoj meri zameniti fosilna goriva.

"To će omogući mnogim domaćinstvima u Beogradu da se snabdevaju energijom iz obnovljivih izvora energije", rekao je Šapić i izrazio nadu da će energana pomoći da se i percepcija i svest građana polako promeni kako bi svi počeli da odvajaju otpad kod svojih kuća.

Šapić je podsetio na problem divljih deponija i dodao da je nemoguće u potpunosti ih ukloniti ukoliko ljudi nemaju svest o tome koliko je opasno da se smeće, komunalni i građevinski otpad odlaže na nepropisan način.

"Svi zajedno treba da radimo na uklanjanju divljih deponija, ali divlja deponija nije pala s neba, ona se nije sama stvorila. Nažalost, divlje deponije su napravili naši sugrađani i mi moramo o tome stalno da govorimo", rekao je Šapić.

Direktor kompanije Beo čista energija koja rukovodi Centrom za upravljanje otpada u Vinči Vladimir Milovanović rekao je da će se korišćenjem energije dobijene u energani godišnje smanjiti štetna emisija CO2 u količini od 210.000 tona.

"Ovaj projekat je jedan veliki korak grada Beograda ka ispunjavanju kriterijuma za bolji život i bolju ekologiju", istakao je Milovanović.