18. april 2024 12:04

Veselinović i Grbović: Bojkot beogradskih izbora ne bi bio dobro rešenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veselinović i Grbović: Bojkot beogradskih izbora ne bi bio dobro rešenje

Foto: Shutterstock.com/FREEPIK2, ilustracija

BEOGRAD - Jedan od vođa Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenili su da bojkot beogradskih izbora ne bi bio dobro rešenje za opoziciju i izrazili očekivanje da do toga neće doći.

Veselinović smatra da u ovoj situaciji bojkot u klasičnom smislu i poruke "nemojte da izađete na izbore" i kampanja koja kaže "ostanite kod kuće" ne bi doprinelo rezultatu koji je potreban društvu.

"Ako se ide ka tome da se izbori ne dese, što ne bih nazvao aktivnim bojkotom, već određenom vrstom građanske neposlušnosti, to jeste mogućnost o kojoj smo kao Zeleno levi front, ali i ostali u opoziciji pričali i pričamo, ali se nadam da do tog scenarija neće doći zato što on svakako vodi daljoj konfrontaciji građana sa građanima", ocenio je Veselinović za novi broj nedeljnika "Vreme".

Prema njegovim rečima, to bi doprinelo padu poverenja u političke stranke i u institucionalnu borbu.

"U formu organizovanja koja kaže - organizovali smo se oko osnovnih postulata, a to je učešće na izborima i osvajanje vlasti na izborima", precizirao je Veselinović.

On je dodao da bi bojkot imao ozbiljne posledice i na strukturalnu organizaciju političkih partija, uzrokovao pad poverenje u te partije, što bi to vodilo, kako je ocenio, još "jačem talasu populističkih pokreta koji bi onda koketirali sa različitim vanistitucionalnim delovanjem".

I Grbović bojkot smatra "poslednjom, najgorom i iznuđenom opcijom", ukoliko ništa drugo ne može da da rezultat.

"Zbog toga nju i ne skidamo sa stola, ali činimo sve što je u našoj moći da do nje ne dođe", rekao je Grbović za poslednji broj NIN-a navodeći da zato učestvuju u pregovima maksimalno konstruktivno.

"Ostaćemo dosledni u tome da dok god postoji milimatar prostora da se nešto promeni i da se stvore uslovi da na izborima učestvujemo, mi ćemo se i boriti", rekao je Grbović.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" rekli su juče posle razgovora u Skupštini Srbije da se nije maklo dalje od početka i da će odluku o izlasku na beogradske izbore saopštili u petak.

"Nismo se makli dalje od početka, svi su ostali pri svojim stavovima", rečeno je novinarima u toj koaliciji.

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš tvrdi da su se vlast i opozicija saglasili da nema vremena da se poprave izborni uslovi do 2. juna kao i da je vlast odlučila da ide na izbore sa opozicijom ili bez nje.

"Možemo da sačekamo još dan ili dva, ali pod ovim uslovima mi na te izbore ne možemo da izađemo", rekao je Ponoš.

Na pitanje zašto će tek u petak da saopšte odluku imajući u vidu da već sada kažu da neće pod ovakvim uslovima na izbore, Ponoš je rekao da postoje organizacije u okviru koalicije koje još nisu završile interne procedure, a da postoje organizacije koje imaju jasan stav na tu temu.