21. april 2024 14:19

Sociolog Vladimir Vuletić: To što se dešava Srbiji predstavlja sinhronizovani pritisak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sociolog Vladimir Vuletić: To što se dešava Srbiji predstavlja sinhronizovani pritisak

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je danas da to što se dešava, a tiče se Srbije - od prijema tzv. Kosova u Savet Evrope do Rezolucije o Srebrenici predstavlja sinhronizovan pritisak na državu i naveo da je u toj situaciji neophodno da se kaže da će Srbija na to odgovoriti.

Na pitanje da li potez glavnog izvestioca za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani može da doprinese urušavanju odnosa između Grčke i Srbije, Vuletić je naveo da se nada da se to neće dogoditi i da oni koji se zalažu za to "rade loše".

"Bakojani, između ostalog, predstavlja sebe. Naravno da je i njoj kao pojedincu lakše da se zameri Srbiji i Vučiću nego nekim drugim uticajnim političarima i zemljama. Mislim da bismo generalno trebalo da budemo oprezni kada je reč o reagovanjima jer imamo u istom trenutku i prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i Rezoluciju u UN, pa i na kraju krajeva imate i unutrašnje tenzije, mnogo je stvari u isto vreme i ne može čovek da ne pomisli da je reč o jednom sinhronizovanom pritisku",rekao je Vuletić za Tanjug.

Dodao je da onaj ko stvara taj pritisak očigledno ne preuzima odgovornost, ali da nema sumnje da je sinhronizovan i da potiče iz određenih centara moći.

Istakao je i da je potrebno da se kaže da će Srbija odgovoriti na te pritiske, jer je to potrebno zbog kolektivne svesti i podiže duh, ali da je potrebno instirati na diplomatskim merama, naveo je on.

On je naveo da mu se čini na osnovu jučerašnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsa O'Brajana da ono što se bude dešavalo sa tzv. Kosovom neće ići u prilog Srbiji.

"On je rekao da će se nakon što tzv. Kosovo postane članica SE raditi na tome, odnosno da će međunarodna zajednica učiniti sve da se ovi uslovi a pre svega Zajednica srpskih opština ostvari, ali da to treba čitati u svetlu pritisaka na Srbiju", rekao je Vuletić.

Vuletić je istakao da je najbolja pozicija koju bi ministarski savet mogao da zauzme je da odloži odluku o prijemu tzv. Kosova.

"E sad da vidimo kako će se ponašati, ali mislim da to pre svega zavisi od svega što se dešava u Ukrajini, odnosno od tog našeg stava prema Rusiji. Moramo uvek biti svesni činjenice da voditi samostalnu politiku ima svoju cenu, naša je pozicija principijelna. Ali u situaciji kada se svet deli "ko nije sa nama taj je protiv nas" ne možete da očekujete prijateljski stav prema vama. I to je ključ za razumevanje zašto se to što se dešava, dešava baš sada", rekao je on.

Sa druge strane, Vuletić ukazuje da je pitanje da li bi Srbija, čak i u slučaju da stane uz određeni blok, mogla da izbegne sve ovo što se sada dešava.

"Sada je takva situacija da moramo vrlo pažljivo da vodimo računa da ne budemo isprovocirani na neke korake", rekao je Vuletić.