22. april 2024 12:18

Dejan Vuk Stanković: Promena Zakona o lokalnim izborima otvara prostor za održavanje izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Vuk Stanković: Promena Zakona o lokalnim izborima otvara prostor za održavanje izbora

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je danas da promena Zakona o lokalnim izborima otvara prostor za održavanje izbora i dodao da nema objektivnih razloga sa stanovišta opozicionog načina mišljenja da se bojkotuju izbori.

Stanković je za Tanjug ocenio da je dogovorom dela opozicije sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić okončana situacija posle izbora, u skladu sa preporukama koje je poslala OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava.

"Vlast se čak poslužila i nekom vrstom pravne tehnike, uz dobru političku volju stvorila preduslove da što je veći mogući broj stranaka učestvuje na izborima da bi izašlo što više građana, da bi bili zastupljeni pripadnici različitih opcija na biralištima", rekao je on.

Stanković dodaje da bojkot izbora 2. juna nije dobar ni za opoziciju ni za Srbiju, ali da svako u demokratksom poretku ima pravo na slobodu mišljenja i političkog delovanja.

Naveo je da bi izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima relaksirale atmosferu među strankama, istakavši da sama činjenica da i jedni i drugi izlaze na izbore, da prihvataju takmičenje i razmenu ideja pacifikuje političke suprotnosti.

"Kada pristanete na izborne uslove, da učestvujete aktivno u tom procesu, onda vi na neki način pristajete na to da i rezultat tih izbora bude nešto što ćete prihvatiti. Mislim da ovim dogovorom postižete jedan dugoročni dogovor o političkoj stabilnosti u Srbiji", smatra Stanković.

Dodaje da je teško proceniti šta deo opozicije može da dobije najavljenim bojkotom izbora 2. juna, ali napominje da bi time oni izgubili mogućnost da ostanu u direktnom kontaktu sa svojim biračima i da imaju svoje zastupnike u okviru institucija.

Stanković ukazuje da građane više interesuje šta stranke nude, a mnogo manje apstraktne i detaljističke priče o izbornim uslovima.

"Ne vidim da stav o bojkotu korespondira sa nekim raspoloženjem u društvu, to odudara od duha vremena i čini mi se da takve stvari pripadaju nekoj političkoj prošlosti", kaže Stanković.