22. april 2024 19:15

Počela Nedelja španskog jezika u Srbiji, pripremljene razne aktivnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počela Nedelja španskog jezika u Srbiji, pripremljene razne aktivnosti

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ukoliko želite da učite jezik koji će vam otvoriti mogućnost dobre komunikacije sa ljudima iz svih delova sveta, španski jezik je definitivno najbolji izbor, istakla je danas ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović na skupu na Filološkom fakultetu u Beogradu, povodom prve Nedelje španskog jezika u Srbiji.

Ona je rekla da je španski primarni jezik u više od 20 zemalja širom sveta i jedan od šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija, ali i zvanični jezik u Evropskoj uniji.

"Za španski jezik i kulturu postoji veliko interesovanje u Srbiji, ne samo na visokoškolskim ustanovama. Afirmaciji tog jezika doprinela je i popularnost španske kinematografije i hispanske književnosti. Verujem da će popularnost španskog jezika iz godine u godinu samo rasti", rekla je ministarka prosvete.

Ona je podsetila da se španski, kao drugi jezik, izučava u 128 osnovnih i srednjih škola.

"Srbija izuzetno ceni dobre i prijateljske odnose sa Španijom i zemljama Latinske Amerike, što nas podstiče da još više radimo na unapređenju tih odnosa i saradnje na svim poljima, a posebno u oblasti obrazovanja", rekla je ministarka i dodala da je cilj Nedelje španskog jezika da istakne značaj i važnost španskog jezika u svetu i približi ga široj javnosti u Srbiji.

Dekanka Filološkog fakulteta u Beogradu Iva Draškić Vićanović je istakla da će, u okviru ovog događaja koji će trajati do 28. aprila, biti održane filmske debate, književne večeri, časovi Tanga, predavanja o modi i druge jezičko-prevodilačke radionice.

Ona je izrazila uverenje da će Nedelja španskog jezika postati lepa tradicija Filološkog fakulteta.

Na otvaranju ovog događaja prisustvovali su ambasadori Španije, Meksika i Argentine, kao i direktor Instituta Servantes u Beogradu.

Nedelja španskog jezika se održava i na fakultetima u Novom Sadu i Kragujevcu.