24. april 2024 11:58

Ana Brnabić: Izborima 2. juna pokazujemo konstruktivnost, odgovornost je na svima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Izborima 2. juna pokazujemo konstruktivnost, odgovornost je na svima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da će beogradski i lokalni izbori biti održani 2. juna i da je i taj zahtev opozicije usvojen zahvaljujući apelu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je inicirao da se pokaže konstruktivnost i da se nakon izbora nastavi da se radi dalje.

Brnabić je za TV Pink rekla da je u ovom trenutku nacionalni interes da dođe do spuštanja tenzija i da postoji dijalog između vlasti i opozicije.

"Vlast u Parlamentu je nikad jača, samo lista 'Aleksandar Vučić, Srbija ne sme da stane' samostalno ima 129 poslanika. Zajedno sa koalicionim partnerom - Socijalističkom partijom Srbije, Jedinstvenom Srbijom, Savezom Vojvođanskih Mađara i nekim drugima, to je praktično skoro dvotrećinska većina u Parlamentu. Pa opet pokazujemo da zarad ozbiljnosti, odgovornosti i poštovanja prema svim građanima Srbije, imamo dijalog, slušamo i pokušavamo da usvojimo njihove zahteve", istakla je Brnabić.

Dodala je da danas pratimo svađu u opozicionim krugovima oko toga ko će biti na izborima, ko neće izaći, ko je prava opozicija, a ko nije. Brnabić se zahvalila svima na korektnosti i zbog toga što su vlast i opozicija uspeli da uspostave dijalog u Parlamentu.

"Ti sastanci su izuzetno teški, naporni, ali opet produktivni. I to je najvažnije za naše građane. Mi smo tamo da pokažemo da smo odrasli, ozbiljni, odgovorni ljudi. Da možemo da razgovaramo i u tim razgovorima da rešavamo probleme. Nekad smo uspešni, nekad smo manje uspešni", rekla je Brnabić.

Ocenila je da je usvajanje Izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima pokazalo da su i vlast i opozicija na dobrom i pravom putu. Dodala je da će se kao predsednica Parlamenta truditi da se dijalog vlasti i opozicije nastavi i da vlast koja ima apsolutnu većinu pokaže da joj je na prvom mestu nacionalni interes i Srbija.

"Bez obzira na političke razlike, mi pokušavamo da napravimo konsenzus oko nekih stvari, koliko god možemo" naglasila je Brnabić. Istakla je da vlast i opozcija moraju da razumeju da je odgovornost na svima.

"Da pokušamo da imamo unutrašnju stabilnost u najvećem mogućem spektru koliko god je to moguće. Da pokušamo da postignemo unutrašnji dijalog, zato što moramo da napravimo i vreme, prostor, moramo da sačuvamo energiju", rekla je Brnabić.

 

Srbija je u konstantnim izborima od oktobra prošle godine

Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija u konstantnim izborima još od oktobra prošle godine.

Brnabić je za TV Pink rekla da je prvi zahtev opozicije još prošle godine bio da se ide na vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine.

Dodala je da je tada opozicija rekla da će, ukoliko ne bude izbora, blokirati rad Narodne skupštine i pozvati građane na neposlušnost.

Ona je ocenila da je to opozicija uradila u nadi da će iskoristiti majske tragedije i da će na talasu emotivnog nezadovoljstva uspeti da pobedi na tim izborima.

"Predsednik je tada rekao da pokažemo i tolerantnost i demokratiju i da je uvek u redu pitati narod šta misli i da li vlast jeste ili nije izgubila kredibilitet, prihvatio je zahtev i raspisao izbore za decembar 2023. godine", rekla je Brnabić.

Dodala je da smo od tada u konstantnom, kako ga je nazvala, izbornom magnovenju.

Navela je da se situacija u svetu komplikuje i da se stalno javljaju nova žarišta, kao i da je ekonomska situacija u Evropi jako loša, zbog čega evropski kontinent globalno postaje sve manje konkurentan.

Brnabić je naglasila da se Srbija u takvim okolnostim odlično bori i ekonomski napreduje, što je potvrdio i Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Ministar finansija Siniša Mali je imao jako uspešnu posetu Vašingtonu, a direktorka MMF-a mu je rekla da je Srbija svetla tačka u ekonomskom smislu na evropskom kontinentu", naglaisla je Brnabić.

Ocenila je da to pokazuje da smo uspeli da idemo napred, da se borimo i da sačuvamo stabilnost i da se nastavi ispunjavanje svega obećanog, poput plana "Srbija 2027 - skok u budućnost".

 

"Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu"

Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

"To neće oslabiti Vučića, jer narod vidi koliko se on bori. Vi mislite da će ako to nasilno proguraju, da šteti Vučiću, a neće. To što je radost dela opozicije, to govori o njima, da ih ne zanima nacionalni interes i pravda", rekla je Brnabić gostujući na TV Pink.

Ona je rekla da je rezolucija o genocidu u Srebrenici nametanje najteže moralne, političke i pravne kvalifikacije za Srbiju i srpski narod, koje će nas da prati generacijama.

"Kakav god da je ishod, ceniće se borba i hrabrost koju je Aleksandar Vučić ponovo pokazao", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Vučić poručio pomoćniku sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsu O'Brajanu da će se Srbija boriti i da misli da ono što Amerika radi nije fer, zbog čega će se "mala Srbija javno suprotstaviti i apelovati na sve slobodarske zemlje da se priključe.

Podsetila je da je tema genocida u Srebrenici bez konsultacija stavljena na dnevni red Generalne skupštine UN, iako je to tema isključivo za Savet bezbednosti. I vi mislite da će to, ako to nasilno proguraju, da našteti Aleksandru Vučiću? Ne. Svi će ceniti njegovu borbu i ceniće ga još više, i ne samo u Sribji, nego u svim slobodarskim zemljama širom sveta. Ali to što je radost dela opozicije, to govori o njima, da njih ne zanima nacionalni interes, ni interes našeg naroda, ni pravda, ni Povelja UN" rekla je Brnabić.

Govoreći o nastupu šefice delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljane Pantić Pilje kada se u PSSE glasalo o preporuci da se tzv. Kosovo primi u Savet Evrope, Brnabić je istakla da se Pilja borila maestralno i da nije ustuknula nijedan milimetar. "Svako je mogao da bude ponosan na nastup Aleksandra Vučića u UN i Biljane Pantić Pilje u PSSE", rekla je Brnabić.