30. april 2024 12:09

Ivan Miletić: Poseta Si Đinpinga važna kako bi Srbija pokazala prijateljstvo sa Kinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivan Miletić: Poseta Si Đinpinga važna kako bi Srbija pokazala prijateljstvo sa Kinom

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Analitičar Ivan Miletić izjavio je danas da je predstojeća poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji izuzetno važna zato što Srbija u trenutnim geopolitičkim kretanjima prolazi kroz ofanzivu usmerenu protiv svojih interesa i veoma joj je važno da može da pokaže prijateljstvo sa velikom zemljom kao što je Kina, koja ima značajan uticaj.

"Čak je i Americi važno da ne ulazi u konflikt sa Kinom tako da saradnja sa Kinom može da donese i ekonomske benefite. U ovom momentu za Srbiju je to izuzetno bitno jer se nalazi pod pritiskom grupe zapadnih zemalja kada morate da nađete balans na nekoj drugoj strani, a da nije konfliktna strana kao što je Rusija", ocenjuje Miletić za Tanjug.

Govoreći o glasanju u Generalnoj skuoštini UN o rezoluciji o Srebrenici i o glasanju u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu tzv Kosova, Miletić je rekao da je, bez obzira na ishod glasanja, veoma važno da se Srbija sama bori za svoje nacionalne interese, jer bi oslanjanje na velike sile moglo da bude kontraproduktivno.

Osvrćući se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neki hoće da pokriju svoje ćutanje o Gazi i nerešavanje problema svuda u svetu, a da prikažu muslimanima da su Srbi krivci za sve, Miletić je rekao da se to videlo i devedestih godina kada su velike zapadne sile rešile da pokazivanjem dobre volje prema bosanskim muslimanima zapravo prikriju ono što se dešavalo na Bliskom istoku kako ne bi ispalo da su svuda protiv muslimana, što je, napomenuo je on, bilo vrlo negativno za poziciju Srbije.