23. maj 2024 18:08

Vijetnam: Bili smo uzdržani jer nije bilo konsenzusa oko rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vijetnam: Bili smo uzdržani jer nije bilo konsenzusa oko rezolucije o Srebrenici

Foto: Tanjug live

NJUJORK - Predstavnik Vijatnama u Generalnoj skupštini UN izjavio je danas da je njegova zemlja bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici jer o njoj nije postignut konsenzus svih strana.

"Uspostavljanje međunarodnog dana sećanja trebalo bi da pomogne da se ujedine, a ne da se podele strane u zemlji i države u regionu. Međutim, konsenzus nije postignut po tom pitanju. Imajući to u vidu, moja delegacija je bila uzdržana prilikom glasanja o nacrtu rezolucije", rekao je predstavnik Vijetnama na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o rezoluciji o Srebrenici.

On je pozvao sve strane da nastave da se angažuju u dijalogu "kako bi se postiglo uzajamno razumevanje".

Naglasio je da Vijetnam osuđuje zločin genocida na najsnažniji način i da su se konkretno zalagali da se okonča genocid i nekažnjavanje tog zločina.

"Ovo je zasnovano na našem izuzetnom poštovanju vrednosti i ljudskog života, naše nepokolebljivo posvećenje da se zaštite civili i doslednom politikom Vijetnama da poštuje Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo. Mi smatramo da je naša nacionalna obaveza da tako delamo i prema drugim međunarodnim obavezama koje imamo", rekao je predstavnik Vijetnama.