24. maj 2024 16:09

Dejan Ristić o jučerašnjem glasanju u GS UN: Još jedna pobeda istine i pravde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Ristić o jučerašnjem glasanju u GS UN: Još jedna pobeda istine i pravde

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je danas da jučerašnji dan, istorijski po svome značaju i posledicama, predstavlja još jednu pobedu istine i pravde nad grubom političkom silom koja je za cilj imala neskriveno i brutalno prekrajanje prošlosti.

On je naglasio da je naš državni tim, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić i predsednikom Vlade Milošem Vučevićem danonoćno, požrtvovano, savesno i odlučno delao na tome da predupredi ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim bi predlog rezolucije o Srebrenici bio prihvaćen natpolovičnom većinom glasova država-članica ove najznačajnije međunarodne organizacije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima kao član tog državnog tima delim zadovoljstvo činjenicom da je sila argumenata sa kojima je pred celokupno čovečanstvo tokom prethodnih nedelja istupila Srbija odnela jasnu i nedvosmislenu prevagu u odnosu na argumente zastrašujuće političke sile kojima su od strane inicijatora, sponzora i ko-sponzora ove rezolucije bile izložene mnoge slobodarske države.

"David je iznova pobedio Golijata. Pokušavali su ama baš sve. Zastrašivali su. Pretili su. Ucenjivali su. Jedan broj država poklekao je pod tim pritiscima i time trajno bacio senku na svoju punu državnu, političku i svaku drugu samostalnost i nezavisnost. Nasuprot njima, naša domovina, zajedno sa velikim brojem prijateljskih i istinski slobodarskih država, odnela je prevagu u ovom potpuno neravnopravnom i od samog početka nepoštenom nadmetanju", rekao je Ristić.

On je kazao da su imali za cilj da nas označe genocidnim narodom i da u tome nisu uspeli - blizu tri petine država članica prozrelo je njihove nečasne namere i, skupa sa Srbijom, stalo na branik istine, prava i pravde.

"Naši argumenti, utemeljeni u principima međunarodnog javnog prava i istorijskim činjenicama odneli su potpunu prevagu nad njihovim licemernim tvrdnjama i krokodilskim suzama koje su neštedimice lili tokom prethodnih nekoliko nedelja.

Republika Srbija i celokupan srpski narod oduvek su se zalagali za celovitu i objektivnu kulturu sećanja na sve žrtve oružanih sukoba. Nikada nismo i nikada nećemo primenjivati selektivnu kulturu sećanja. Za nas su sve žrtve, bez obzira na bilo koju njihovu identitetsku karakteristiku, podjednako tragične", rekao je Ristić.

Podseća da Srbi, kao narod koji je tokom Drugog svetskog rata preživeo genocid koji je nad stotinama hiljada pripadnika našeg srpskog naroda na celokupnoj svojoj tadašnjoj teritoriji sprovela hrvatska država, nikada neće pristati na izvrtanje, krivotvorenje i negiranje istorijske istine.

"Zločin u Srebrenici koji se dogodio u julu 1995. godine, težak i tragičan po svojim posledicama, nije i ne može biti genocid budući da ne sadrži niti jednu od onih karakteristika neophodnih da se definiše kao takav. O tome, sve ovo vreme, nisu u javnosti odlučno i hrabro istupali isključivo stručnjaci našeg Muzeja žrtava genocida, već na njihov poziv i vodeći svetski stručnjaci za Holokaust i genocid poput istaknutih izraelskih istoričara prof. dr Jehude Bauera i dr Efraima Zurofa. Istorijska nauka je odavno dala svoj sud u vezi sa zločinom protiv čovečnosti počinjenim u julu 1995. godine u Srebrenici", rekao je Ristić.

Istovremeno, naglasio je, Srbija je u mnogo navrata jasno i odlučno osudila to zlodelo, procesuirala odgovorne ili ih učinila dostupnim ad hoc tribunalu u Hagu kako bi pravda bila zadovoljena i iskazala podjednak pijetet prema svim srebreničkim žrtvama stradalim tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

"Nakon ishoda glasanja u Generalnoj skupštini UN imamo apsolutno pravo da budemo zadovoljni postignutim. Imajući u vidu nesrazmeru u snazi onih koji su brutalnom političkom silom uporno pokušavali da po prvi put ovoj najznačajnijoj svetskoj organizaciji nametnu preglasavanje u vezi sa temom ratnih zločina, a posebno genocida, i male, ali dostojanstvene i junačke Srbije koja je pozvala sve istinski slobodarske države da se suprotstave ovom nasilju, ne ostaje nam ništa drugo nego da ponosno podignemo čelo i još više uzdignemo i razvijemo našu državnu zastavu, našu najlepšu trobojku", rekao je Ristić.