25. maj 2024 14:16

U Brnjaku održani ''Dani jorgovana'' u znak sećanja na Jelenu Anžujsku

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Brnjaku održani ''Dani jorgovana'' u znak sećanja na Jelenu Anžujsku

Foto: Tanjug/video

BRNJAK  - Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić poručila je danas sa kulturno - društvene manifestacije "Dani jorgovana" održanoj u manastiru Brnjak kod Zubinog Potoka u znak sećanja na Jelenu Anžujsku, da prva srpska kraljica može poslužiti ženama, ali i mladim generacijama kao primer kako se zapravo moramo boriti idući njenim stopama.

"Danas nas je naša kraljica Jelena okupila ovde da nas podseti na to koliki je značaj njen bio u vreme stare Srbije, koliko je zapravo doprinela. O tome zapravo govori jedino žitije koje je posvećeno jednoj ženi. Njoj je dato da rukovodi delom teritorije, podjednako sa svojim mužem i svojim sinovima. Borila se u vreme srednjovekovne Srbije, ostavila je i školu, prvu žensku školu i istrajavala je u učenju, znanju i u veri. Ostavila nam je sećanje", rekla je Milena Parlić

Ona je u porti manastira zajedno sa nekadašnjim predsednikom privremenog organa opštine Zubin Potok Srđanom Vulovićem simbolično zasadila jorgovane.

"Ono što je najlepši deo ove manifestacije jesu jorgovani koje smo danas ovde zasadili u znak sećanja na tu, mogu slobodno da kažem, bajkovitu ljubav između kralja i kraljice", rekla je Parlić.

Direktor Doma kulture "Stari Kolašin" iz Zubinog Potoka Andrijana Živanović je naglasila da se ova manifestacija organizuje od 2014. godine u Ibarskom Kolašinu, a drugi put zaredom u manastiru Brnjak.

"To je zapravo jedna priča o Jeleni i Urošu, to je jedan karavan koji se kretao od Kraljeva do Brnjaka, a koga nažalost više nema. Zahvaljujući sestrinstvu manastira u Brnjaku, nalazimo se baš na mestu gde je otprilike i bio dvor i letnjikovac Jelene Anžujske. Ovaj dan slavimo u čast Jelene Anžujske, svetiteljke Jelene, drugi put ovde u Brnjaku. Jorgovani koje smo zasadili prošle godine su se primili, nadamo se da će i ovi koje smo danas zasadili", istakla je Andrijana Živanović.

U sklopu kulturno - umetničkog programa u porti manastira Brnjak izvedeno je javno čitanje drame "Jelena Anžujska" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca.

Glumica Marija Bergam izjavila je za Tanjug da je fantastično to što je prvo čitanje ove drame izvedeno upravo na mestu na kom je živela Jelena Anžujska.

"Ova je drama koja je pisana po narudžbi za festival 'Ćirilica' u Budvi i premijera bi trebalo da bude 7. septembra. Pošto znamo da se ovde svake godine održavaju 'Dani jorgovana', došli smo na ideju da bi bilo fantastično da se drama prvi put pročita baš na ovom mestu gde je Jelena Anžujska živela. Za nas glumce je značajno da vidimo ovo mesto i da prosto osetimo duh jer ćemo raditi ovu predstavu", rekla je glumica Marija Bergam

U jutarnjim časovima liturgiju je u manastiru služio arhijerejski namesnik novopazarski , protojer Savo Šmigić sa sestrinstvom.

Manifestaciju "Dani jorgovana" , organizovao je Dom kulture " Stari Kolašin" uz pokroviteljstvo Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Već sedam vekova Dolina jorgovana i reke Ibar ispunjena je zanosnim mirisom ovog cveća koje neprestano podseća na romantičnu priču o francuskoj princezi, kasnije srpskoj kraljici, Jeleni Anžujskoj.

Srpski kralj Uroš I Nemanjić je želeo da na poseban način dočeka svoju buduću suprugu, pa je naredio da se pre njenog dolaska duž nepristupačne doline Ibra posadi prelepo cvetno drveće kako bi je predeo podsećao na njenu rodnu Provansu.