19. januar 2023 12:31

Stranka slobode i pravde i LSV: Što pre uskladiti spoljnu politiku Srbije sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stranka slobode i pravde i LSV: Što pre uskladiti spoljnu politiku Srbije sa EU

Foto: Shutterstock.com/Dmitrij Plehanov, ilustracija

BEOGRAD - Deo opozicionih stranaka pozvao je predsednika i Vladu Srbije da hitno započnu proces usklađivanja spoljne politike zemlje sa spoljnom politikom Evropske unije, a posle Rezolucije koju je usvojio Evropski parlament o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Stranka slobode i pravde smatra da je Rezolucija EP nova opomena da ostajanje po strani po pitanju rata u Ukrajini za Srbiju više nije moguće i da će politički i ekonomski trošak "nesvrstavanja" biti sve veći.

Ta stranka u saopštenju ocenjuje da je ugrožen projekat evropskog puta Srbije i poziva vladu da hitno započne proces usklađivanja spoljne politike zemlje sa spoljnom politikom EU i brzo srpovede reforme kako bi Srbija što pre ispunila kriterijume za pristupanje.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) napominje da je Rezolucija EP poslednja u nizu opomena našoj zemlji i podseća da je Srbija odavno započela svoj evropski put, ali smatra da je "neodgovornošću" vlasti on usporen.

"Dok se region ubrzano integriše u evrozonu i bezgraničnu zonu Šengena, Srbija luta, okrenuta je diktatorskom režimu u Moskvi i sve se više udaljava od Evropske unije", ocenjuje LSV.

Evropski parlament usvojio je juče Rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP), u kojoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa ZSBP i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU".