27. februar 2023 14:58

Rekordan broj uginulih delfina pronađen na obali Atlantskog okeana u Francuskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rekordan broj uginulih delfina pronađen na obali Atlantskog okeana u Francuskoj

Foto: Shutterstock.com/Andy Heyward, ilustracija

PARIZ - Rekordan broj uginulih delfina pronađen je na atlantskim plažama Francuske u poslednjih mesec dana, ali aktivisti veruju da je to samo delić onih koje su ubili ili povredili ribarski brodovi.

Naučnici iz Opservatorije za ptice i morske sisare Plaži pri univerzitetu u La Rošelu, zabeležili su 370 mrtvih delfina pronađenih duž Gaskonjskog zaliva od 1. decembra do 25. januara.

Iz Pelažija navode da je uplitanje u ribolovačku opremu bez sumnje glavni uzrok smrti delfina oid 1990-tih godina.

Upozorenje je došlo nakon što je grupa za zaštitu morskih stvorenja Sea Shepherd France objavila fotografije tela delfina pronađenog na plaži u francuskom gradu Sabl-dolon, na kojem je bila napisana homofobična poruka.

U saopštenju te grupe se ističe da je ovo najgori aspkt ribolova i da "oni koji su ovako okrutno osakatili delfina ne bi smeli nikada više da ribare".

Šef monitoringa u Pelažisu Olivije van Kanei rekao je da je broj uginulih delfina veoma visok i da je u porastu od 2016. godine.

Prošle godine je na francuskim plažama pronađeno 669 delfina, većinom od sredine decembra do početka aprila, tokom sezone ribolova na oslića i brancina.