13. mart 2023 18:16

FBI: Zločini iz mržnje u SAD porasli su za 11,6 odsto u 2021. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

FBI: Zločini iz mržnje u SAD porasli su za 11,6 odsto u 2021. godini

Foto: Shutterstock.com/Kristi Blokhin, ilustracija

VAŠINGTON - Zločini iz mržnje u Sjedinjenim Državama porasli su za 11,6 odsto u 2021. u odnosu na 2020, a najčešće su podstaknuti rasnim i etničkim predrasudama, saopštio je danas Ef-Bi-Aj (FBI).

U izveštaju FBI je naveo da su prijavljeni slučajevi zločina iz mržnje porastli na 9.065 u 2021. sa 8.120 u 2020. godini.

Prema objavljenim podacima, 64,5 odsto žrtava u 2021. bilo je meta zbog rasnih predrasuda, etničke pripadnosti ili porekla, dok su 15,9 odsto bili na meti nasilja zbog seksualne orijentacije ili verskih predrasuda - 14,1 odsto.

Državni tužilac Merik Garland je procesuiranje zločina iz mržnje postavio kao glavni prioritet Ministarstva pravde. U 2021. godini prošireni su finansiranje i drugi resursi na države i opštine, kako bi se efikasnije pratili i istraživali ovi zločini.

Garland je naložio tužiocima da intenziviraju građanske i krivične istrage o takvim incidentima.

"Nastavljamo da radimo sa državnim i lokalnim agencijama za sprovođenje zakona širom zemlje, kako bi izveštaje o statistici zločina iz mržnje dostavili FBI-ju", rekla je stručni saradnik državnog tužioca Vanita Gupta.

„Zločini iz mržnje i pustoš koju oni izazivaju u zajednicama nepoželjni su u ovoj zemlji. Ministarstvo pravde će iskoristiti svaki resurs koji nam stoji na raspolaganju za borbu protiv nasilja motivisanog predrasudama u svim oblicima", istakla je Gupta.

Otkako je prešao na novi sistem prikupljanja podataka, FBI je prvi put u mogućnosti da sa sigurnošću izveštava o nacionalnim trendovima kad je reč o zločinima iz mržnje.

Jedinstveni podaci o kriminalu objavljeni u oktobru 2022. sadržali su nedostatke, budući da je samo 52 odsto američkih agencija za sprovođenje zakona izvestilo o informacijama za 2021. godinu.

Za svoj dodatni izveštaj, zvaničnici FBI su retroaktivno uključili podatke o zločinima iz nekih od najvećih gradova, kao što su Njujork i Los Anđeles, koji još nisu prešli na novi format izveštavanja, koji upoređuje trendove između 2020. i 2021.

Zvaničnici su saopštili da je izveštaj pokazao da su među pet najvećih kategorija zločina motivisanih mržnjom, nasilje prema crncima, belcima, Jevrejima, gej-muškarcima i azijatima.