30. mart 2023 21:46

SAD: Počelo suđenje Prasu Mišelu iz hip-hop grupe Fjudžis za zaveru i pranje novca

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Počelo suđenje Prasu Mišelu iz hip-hop grupe Fjudžis za zaveru i pranje novca

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

VAŠINGTON – Suđenje dobitniku nagrade Gremi, Prakazrelu Prasu Mišelu iz američke hip-hop grupe Fjudžis za zaveru i pranje novca počelo je danas pred federalnim sudom.

Muzičaru se sudi po 11 tačaka optužnice, među kojima i ona da je uzimao desetine miliona dolara za lobiranje kod vlade SAD u ime malezijskog biznismena Lou Tek Džoa i kineske vlade. Tužioci mu na teret stavljaju i više optužbi za zaveru u , kako su naveli, tri odvojene lobističke šeme za uticaj na administraciju bivših predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Federalni organi terete Mišela da je omogućio da malezijski biznismen Lou Tek Džo prebaci više od 21 milion dolara u SAD. Pras je navodno taj novac pravdao kao donacije predsedničkoj kampanji, prikrivajući njegovo stvarno poreklo tako što je manje sume plaćao ljudima koji bi onda uplaćivali donacije namenjene kampanji Baraka Obame u svoje ime.

Tužiteljka Nikol Lokart rekla je u uvodnoj reči da će povezati Mišela sa Louom, koji je osumnjičen za proneveru 4,5 milijardi dolara iz malezijskog državnog fonda, i sa kampanjom uticaja kineske vlade s ciljem da se obavi repatrijacija disidenta Guo Venguija.

Grupa Fjudžis je osvojila dve nagrade Gremi za svoj najprodavaniji album iz 1996. godine "The Score", ali do 2012. godine, kako su rekli tužioci, Mišelu je bio prekopotreban novac i pronašao je rešenje preko Loua, za koga se znalo da plaća holivudskim slavnim ličnostima da sa njim učestvuju na žurkama.

U prvoj navodnoj šemi, tužioci su rekli da je Mišel pristao da 2012. godine prebaci oko dva miliona dolara u Obaminu kampanju za reizbor.

Pošto savezni izborni zakon zabranjuje strancima da doniraju za kampanje u SAD, tužioci su rekli da je Mišel prikrio izvor sredstava koristeći "nevidljive" donatore.

U zamenu za pomoć Louu Mišel je navodno dobio 18 miliona dolara.