6. april 2023 10:04

Francuska: Voda za piće zagađena pesticidom zabranjenim 2019. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska: Voda za piće zagađena pesticidom zabranjenim 2019. godine

Foto: Shutterstock.com/Carlos Marques, ilustracija

PARIZ - Voda za piće u Francuskoj u velikoj meri je kontaminirana metabolitima hlorotalonila, pesticida zabranjenog 2019. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju Nacionalne agencije za bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu.

Dodaje se da čak 34 odsto vode koja se distribuira u Francuskoj nije u skladu sa propisima, piše pariski "Mond" i dodaje da su već nekoliko meseci, skoro svuda u Francuskoj, javne vlasti za vodu za piće i delegirane kompanije uznemirene otkrivanjem visokih koncentracija proizvoda razgradnje hlorotalonila - pesticida koji prodaje Singenta, koji se koristio od 1970. godine, ali je zabranjen u Evropi u 2019.

U izveštaju Nacionalna agencija za hranu, životnu sredinu i zdravlje i bezbednost na radu (ANSES) potvrđuje skoro generalizovano prisustvo metabolita R471811u površinskim i podzemnim vodama metropole, a što je još alarmantnije, konvencionalni kanali za tretman otpadnih voda ne mogu da ga se otarase, zbog čega veliki broj Francuza dobija vodu iz slavine koja zbog ovog jednog molekula nije u skladu sa regulatornim kriterijumima kvaliteta.

Ipak, pri ovim dozama izloženosti nije dokazan nikakav zdravstveni efekat dotičnog metabolita.

Navode i da se hlorotalonil koristi već 50 godina i da ljudi svuda već duže vreme piju vodu koja nije u skladu sa standardima kvaliteta, kao i da je i dalje otvoreno pitanje koliko će vremena biti potrebno, nakon zabrane njegovog matičnog molekula, da R471811 nestane iz okoline.

Dodaje se i da su švajcarske zdravstvene vlasti utvrdile da je R471811 bio prisutan u 60 odsto slivova Švajcarske visoravni - regiona koji koncentriše dve trećine stanovništva te zemlje.

Glavna nepoznanica ostaje mogući uticaj ovih tragova pesticida na zdravlje, jer nema dugoročnih studija o njegovim zdravstvenim efektima.

Kako se navodi potrebna su ulaganja za tretiranje tog pesticida, a stručnjaci kažu da su potrebna ulaganja na nacionalnom nivou od nekoliko milijardi evra.