25. april 2023 18:42

Nemačka: Klimatski aktivisti blokirali ulice Berlina, razbesneli građane i političare

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemačka: Klimatski aktivisti blokirali ulice Berlina, razbesneli građane i političare

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BERLIN - Ekološki aktivisti izazvali su blokadama haos na berlinskim ulicama, a njihovi protesti naišli su na osude, kako građana nemačke prestonice, tako i političara.

Zbog blokade mnogi vozači hteli su da se obračunaju sa aktivistima, preneo je Dojče vele (DW).

Grupa za zaštitu klime koje sebe zove "Poslednja generacija" u proteklom periodu ističe se radikalnim protestima, poput lepljenja za asflat i uništavanja umetničkih dela u muzejima i galerijama.

''Blokade saobraćajnica aktivista produbljuju jaz u društvu umesto da povećaju svest građana za borbu protiv klime", rekao je generalni sekretar vladajućih Liberala Bižan Djir Saraj.

Poručio je da ceh ovakvog "elitističkog protesta, nažalost, plaća celo društvo".

"’Poslednja generacija’ čini medveđu uslugu zaštiti klime i ekološkom pokretu", naveo je Djir Saraj.

Klimatski aktivisti su u ponedeljak paralisali saobraćaj u Berlinu, a blokade su bile najavljene na 30 punktova, navodi DW.

Na ulici je bilo oko pet stotina policajaca, a na kraju je privedeno oko 200 demonstranata.

Policija je brzo reagovala na svaku dojavu o pokušaju blokade ulica, bilo lepljenjem za asfalt, bilo jednostavnim stajanjem na ulici, aktivisti su izazvali zastoje koji su na nekim mestima trajali satima.

"U zastojima je bila zarobljeno i 17 kola hitne pomoći", rekla je berlinska socijaldemokratska senatorka za saobraćaj Iris Špranger.

Nije poznato da li je to imalo posledica po zdravlje pacijenata.

Svoje "oduševljenje je pokazalo i nekoliko besnih vozača koji su na blokiranom gradskom autoputu A100 pokušali da nasilno uklone aktiviste.

Policija je apelovala na vozače da uprkos opravdanom besu ne uzimaju pravdu u svoje ruke i poručila im da će rešiti situaciju.