4. jul 2023 12:52

Ruska novinarka Elena Milašina pretučena u Čečeniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruska novinarka Elena Milašina pretučena u Čečeniji

Foto: Shutterstock.com/Yakov Oskanov, ilustracija

MOSKVA - Naoružani maskirani muškarci jutros su u regionu Čečenije napali i pretukli rusku novinarku i advokata Jelenu Milašinu, nakon što su primorali automobil u kome se nalazila da se zaustavi, prenosi Rojters.

Jelena Milašina je novinarka lista Nova gazete Evropa i članica nevladine organizacije Memorijal, koja je zabranjena u Rusiji, nakon što su je vlasti proglasile "stranim agentom".

Foto: Novaya Gazeta Europe Novayagazeta.eu via AP/

 

Ona je putovala je sa lokalnog aerodroma u čečensku prestonicu Grozni sa advokatom Aleksandrom Nemovim, kada su napadnuti.

Milašina i Nemov, koji su planirali da prisustvuju sudskom ročištu, prebačeni su u bolnicu u susednom regionu, saopštile su organizacije za ljudska prava.

Oni su odleteli u Čečeniju da isprate objavljivanje presude Zaremi Musaevoj, koju je čečenska policija uhapsila u Nižnjem Novgorodu u januaru 2022.

„Bila je to klasično kidnapovanje. Onesposobili su našeg vozača, izbacili ga iz auta, ušli, sagnuli su nam glave, vezali mi ruke, oborili me na kolena i prislonili pištolj na moju glavu", izjavila je Milašina čečenskom zvaničniku za ljudska prava, dok je ležala u bolnici u Groznom, pre nego što je prebačena u drugu ustanovu.