2. avgust 2023 19:43

Turska vladajuća partija uputila kritiku Dizniju što ne emituje seriju "Ataturk"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turska vladajuća partija uputila kritiku Dizniju što ne emituje seriju "Ataturk"

Foto: AP Photo, File/Francisco Seco

ISTANBUL, 2. avgusta (Tanjug) – Turska vladajuća AK partija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana kritikovala je danas odluku kompanije "Volt Dizni plus" da na svom striming servisu ne emituje dokumentarac o osnivaču moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku.

Portparol partije Omer Čelik osudio je objavljenu odluku da se serija ne emituje kao "sramnu i kao izraz nepoštovanja", preneo je Rojters.

Turski nadzorni organ za radiodifuziju saopštio je da ispituje izveštaje turskih i jermenskih medija.

Jermenski nacionalni komitet Amerike (ANCA) pozvao je u junu "Dizni" da otkaže emisiju, rekavši da ona „veliča turskog diktatora i genocidnog ubicu".

Prošlog meseca, "Dizni Turska" najavio je da će serija "Ataturk" biti emitovana veoma brzo na stogodišnjicu Turske Republike.

Nekoliko turskih i jermenskih medija navodi da je "Dizni" odlučio da otkaže seriju, rekavši da su na odluku uticale aktivnosti lobiranja ANCA.

Turska televizijska organizacija RTUK, najavila je istragu u utorak uveče u izjavi na platformi za razmenu poruka Ks, opisujući Ataturka kao "najvažniju društvenu vrednost“.

"Volt Dizni" u Turskoj saopštio je danas da je "revidirao strategiju distribucije sadržaja kako bi dosegao širu publiku" i odlučio da emituje specijalnu verziju dokumentarca na televizijskom kanalu "Foks" u Turskoj, a zatim će biti prikazan kao dva odvojena filma u bioskopima.

U svetlu odnosa Turske i Jermienije, Rojters navodi da su u maju 1915. osmanlijski komandanti ''započeli masovnu deportaciju Jermena iz istočne Turske''.

Jermenija tvdi da je oko 1,5 miliona Jermena umrlo u masakrima ili od gladi i iscrpljenosti u pustinji, a ubistva su iz godine priznata kao genocid u desetinama zemalja.

Turska negira da su ubistva bila sistematska ili da predstavljaju genocid i kaže da su hiljade i Turaka i Jermena poginule ''u međuetničkom nasilju''.

Mladi pukovnik Mustafa Kemal, kasnije poznat kao Ataturk, bio je komandant u Galipoljskoj bici 1915. godine tokom Prvog svetskog rata.