5. decembar 2023 11:34

COP28: Klimatski aktivisti održali manje proteste zbog upotrebe fosilnih goriva

Izvor: TANJUG

podeli vest

COP28: Klimatski aktivisti održali manje proteste zbog upotrebe fosilnih goriva

Foto: AP Photo/Kamran Jebreili

DUBAI - Klimatski aktivisti održali su danas nekoliko manjih protesta tokom samita COP28 u Dubaij, protestujući što na tom skupu učestvuju predstavnici industrije nafte, gasa i uglja, i zahtevajući prestanak upotrebe fosilnih goriva.

Ovogodišnji protesti tokom klimatskog samita UN bili su manjeg obima nego prethodnih godina zbog toga što Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćini ovogodišnjeg sastanka, ograničavaju slobodu izražavanja, navodi Rojters.

Ujedinjeni Arapski Emirati dozvoljavaju održavanje prethodno odobrenih protesta na mestu održavanja COP28. Zbog toga nije bilo demonstracija daleko izvan te lokacije.

"Zahtevamo ukidanje svih fosilnih goriva", rekla je aktivistkinja iz Zimbabvea Lorejn Čiponda za Rojters nakon govora na protestu.

Čiponda je izrazila sumnju da će na COP28 biti postignut dogovor koji bi bio od koristi za životnu sredinu.

Na samitu COP26 postignut je dogovor o postepenom ukidaju korišćenja uglja.

Učesnici samita COP28 su i dalje podeljeni u vezi sa stavom o korišćenju fosilnih goriva u budućnosti.

UAE su kritikovani kao domaćini samita zbog toga što na sastanku učestvuju i predstavnici naftne i gasne idustrije, kao i zbog imenovanja sultana Al Džabera, izvršnog direktora državne naftne kompanije ADNOC, za predsedavajućeg COP28.

Džaber je odlučio da uključi industriju fosilnih goriva, insistirajući da naftne i gasne kompanije treba da budu deo diskusija o borbi protiv klimatskih promena.