9. decembar 2023 19:26

Aktivisti: Cenzura na protestima na Samitu COP28

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aktivisti: Cenzura na protestima na Samitu COP28

Foto: AP Photo/Peter Dejong

DUBAI - Aktivisti različitih organizacija protestovali su danas na Samitu COP28 u Dubaiju iz različitih razloga, od poziva na prekid vatre u Gazi do pritvorenih aktivista, ocenivši da su im vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata postavili ograničenja u tome šta mogu da kažu, gde mogu da idu i koje transparente mogu da nose.

"To je šokantan nivo cenzure u prostoru za koji je zagarantovano da ima zaštićene osnovne slobode kao što su sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja", rekao je za AP Džoi Šej, istraživač organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voča, posle protesta grupe od oko 500 ljudi.

Propalestinskim demonstrantima koji su pozivali na prekid vatre i klimatsku pravdu bilo je zabranjeno da uzvikuju slogan „od reke do mora“, koji su UN ranije zabranile tokom dana COP28.

Ipak, demonstranti su zaobišli neka pravila, pa su umesto nacionalnih zastava, nosili simbole palestinskog otpora.

Uprkos ograničenjima, grupa demonstranata koja je pozivala na prekid vatre, nazvali su protest istorijskim, jer je okupio mnoge koalicije civilnog društva naglašavajući vezu između prava starosedelaca, klimatske pravde i palestinskih prava.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je su saopštenju upućenom AP navela da su u duhu inkluzivnosti, mirna okupljanja u određenim oblastima bila i da i dalje jesu dobrodošla.

U međuvremenu u subotu, demonstranti su nakratko organizovali protest na štandu OPEK zbog procurelog pisma u kojem se zemlje članice udruženja pozivaju da odbiju svaki pokušaj uključivanja postepenog ukidanja fosilnih goriva u bilo koji tekst na samitu.

Uobičajeno je da se na samitima UN o klimi COP dešavaju masovne demonstracije desetina hiljada ljudi izvan Plave zone, međutim, ove godine su oni bili primorani da svoje zahteve prenesu samo unutar Plave zone koji se nalazi pod kontrolom UN.