6. januar 2024 09:58

Prizemljeni svi avioni Boing 737-9 Alaska Airlines nakon incidenta u vazduhu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prizemljeni svi avioni Boing 737-9 Alaska Airlines nakon incidenta u vazduhu

Foto: Shutterstock.com/AleksSafronov, ilustracija

VAŠINGTON - Američka avio-kompanija "Alaska Airlines " prizemljila je danas sve svoje avione Boing 737-9, nekoliko sati nakon što su prozor i deo trupa na jednom takvom avionu eksplodirali u vazduhu, zbog čega je letelica prinudno spuštena na aerodrom u Portlandu.

"Nakon večerašnjeg događanja na letu 1282, odlučili smo da preduzmemo korak predostrožnosti i privremeno prizemljimo našu flotu od 65 aviona tipa Boing 737-9", navela je kompanija u saopštenju.

Letelice će biti vraćene u upotrebu nakon servisnih procedura i bezbednosnih inspekcija, a avio-kompanija očekuje da će one biti završene za nekoliko dana, prenosi AP.

Kompanija je ranije saopštila da je na letu 1282 "Alaska Airlines" iz Portlanda, Oregon, za Ontario, Kalifornija, u petak uveče došlo do incidenta ubrzo nakon polaska.

Navedeno je da je letelica bezbedno sletela na međunarodni aerodrom Portland sa 174 putnika i 6 članova posade, a nije poznato da li je u incidentu bilo povređenih osoba i šta je uzrok incidenta.

Avion je poleteo iz Portlanda u 16:52, ali se vratio nešto pre 17:30 po lokalnom vremenu, a tokom leta se popeo na čak 4.876 metara, a zatim je počeo da se spušta, prema podacima specijalizovanog sajta FlightAware.

Boing 737-9 MAKS sišao je sa proizvodne trake i dobio sertifikaciju pre samo dva meseca, prema evidenciji Američke federalne administracije za vazdušni saobraćaj (FFA), navodi AP.