1. april 2024 15:42

Guverner Merilenda traži da Kongres odobri sredstva za obnovu mosta u Baltimoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Guverner Merilenda traži da Kongres odobri sredstva za obnovu mosta u Baltimoru

Foto: AP Photo/Matt Rourke

ANAPOLIS - Guverner američke savezne države Merilend Ves Mur pozvao je danas republikance da rade sa demokratama u Kongresu kako bi odobrili federalna sredstva potrebna za obnovu mosta u Baltimoru i podizanje lučke privrede na noge.

On je naveo da bi republikanci trebalo da budu spremni da odobre finansiranje, ne samo za grad Baltimor, već i za nacionalnu ekonomiju SAD.

"Moramo da osiguramo da se zaista brzo krećemo kako bismo ponovo pokrenuli američku ekonomiju jer je luka Baltimor ključna za naš veći ekonomski rast", rekao je Mur, prenosi Rojters.

Američki ministar infrastrukture i saobraćaja Pit Butidžidž istakao je ranije da očekuje da će Kongres odobriti sredstva.

Most Fransisa Skota Kija u Baltimoru srušio se prošle nedelje kada je teretni brod veličine Ajfelove kule ostao bez struje i pogona i udario u potporni stub mosta, navodi agencija.

Veći deo mosta se srušio u reku Patapsko, blokirajući kanal ka luci Baltimor, a u incidentu je šest osoba stradalo.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odobrila je, u međuvremenu, 60 miliona dolara početne hitne pomoći za čišćenje ostataka mosta i ponovno otvaranje luke, koja je najveća u SAD za uvoz vozila i izvoz poljoprivrednih i građevinskih mašina i opreme.

Federalni zvaničnici procenjuju da bi konačni troškovi obnove mosta mogli da dostignu najmanje dve milijarde dolara.

Očekuje se da će Bajden ove nedelje posetiti mesto pada mosta.