6. april 2024 20:43

Širom Grčke od jutros izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Širom Grčke od jutros izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

ATINA - Širom Grčke od 6.00 časova jutros do 18.00 časova popodne izbio je 71 požar.

Zbog situacije sa požarima održan je sastanak sa grupom meteorologa, a potom i sastanak Koordinacionog tela, kojem je prisustvovao ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas, prenela je Amna.

Na sastanku je razgovarano o snažnom vetru koji će duvati sutra, u ponedeljak i utorak u različitim regionima Grčke, što će rezultirati rizikom od izbijanja istovremenih požara.

Odlučeno je da sve snage Civilne zaštite za regione Peloponeza, Atike, Krita, Severnog i Južnog Egeja i Centralne Grčke budu u stanju pripravnosti zbog visokog rizika od požara.

Konkretno, prema prognozama meteorologa, jaki vetrovi će duvati na severu Egeja, Atici, Beotiji, Kikladima, Kritu i jugoistočnom Peloponezu, što će situaciju učiniti izuzetno opasnom za izbijanje požara.

Što se tiče požara, koji se jutros izbio u šumskoj oblasti Mavros Kolimbos u Lasitiju na Kritu, je bolja, saopštila je Vatrogasna služba.

Kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, oni deluju na nekoliko raštrkanih žarišta iznad Mavro Kolimbosa i Kucurasa u planinskom delu, dok na ostalim mestima ima samo dima.

Vatrogasne snage ostaće na licu mesta tokom cele večeri, a u požaru su povređene tri osobe, među kojima i 74-godišnji muškarac koji je sa opekotinama i problemima sa disanjem prebačen u bolnicu Venizelio i intubiran.

Na licu mesta deluje 169 vatrogasaca sa 12 pešačkih jedinica, 30 vozila, dok iz vazduha pomažu četiri helikoptera, od kojih je jedan za koordinaciju.

Naselja Mavros Kolimbos, Ahlija, Agija Fotija i Galini od jutros su evakuisana.