9. april 2024 12:44

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist udruženja žena za zaštitu klime

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski sud za ljudska prava presudio u korist udruženja žena za zaštitu klime

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist švajcarskog udruženja "Starije žene za zaštitu klime", koje je zahtevalo od svoje države da ispuni obaveze za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Ovo udruženje koje čini 2.000 žena prosečne starosti 74 godine tvrdi da švajcarska vlada ne čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena koje, kako tvrde, njih najviše pogađaju zbog sve češćih visokih temperatura.

Presude ovog suda nisu pravno obavezujuće za 46 država članica Saveta Evrope, ali postavljaju pravni presedan prema kojem će budući zakoni biti ocenjivani, navodi AP.

Predstavnik Švajcarske je na sudskom saslušanju prošle godine insistirao na tome da klimatske promene nisu problem koji ta država može da reši sama.

Evropski sud za ljudska prava je istovremeno odbacio dve slične tužbe šest učenika iz Portugala i jednog francuskog gradonačelnika.

Advokat iz Globalne mreže za pravnu akciju Geri Liston, koji je podržao portugalske učenike, izjavio je da bi "pobeda u bilo kom od ova tri slučaja bila najznačajniji događaj za klimatske promene od Pariskog sporazuma".

Prema tom sporazumu, na koji su se pozvali advokati u sva tri slučaja, države potpisnice su u obavezi da održe globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad nivoa iz vremena pre industrijalizacije.

Reč je o prvim presudama nekog međunarodnog suda o klimatskim promenama, a donesene su po ubrzanoj proceduri zbog hitnosti njihove tematike.